Valg kan forværre thailandsk krise

Der er frygt for voldelige sammenstød, når thailænderne i morgen skal stemme til et valg, som demonstranter i Bangkok forsøger at blokere. Resultatet kan blive måneder uden en regering.

Den 64-årige Suthep Thaugsuban, der står i spidsen for demonstranterne i Thailands hovedstad, Bangkok, har solid opbakning fra middel- og overklassen. Målet er at vælte premierministeren og erstatte regeringen med et råd. Foto: Damir Sagolj Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BANGKOK: Den thailandske protestleder Suthep Thaugsuban marcherede i går i højt tempo mod Bangkoks centrum med rank ryg og sveden drivende ned ad nakken i den bagende sol.

Rundt om den 64-årige tidligere vicepremierminister var vagter i skudsikre veste, en forholdsregel flere demonstranter i den kilometerlange march foran og bag ham også havde taget, efter at skyderier og granatangreb har præget demonstrationerne mod premierminister Yingluck Shinawatra de seneste uger.

Omkring Suthep Thaugsuban samlede de spredte demonstrationer, der i ugevis har blokeret en række trafikknudepunkter i millionbyen, sig til en samlet trop forud for morgendagens valg. Det blev udskrevet af Yingluck Shinawatra i december i et forsøg på at bløde op for Thailands dybe politiske krise, men truer nu med at have den modsatte effekt. 

Det største oppositionsparti, Demokratpartiet, boykotter valget. Demonstranterne har krævet det udskudt og har forsøgt at blokere det. Og en ekspert advarer nu om, at selv om premierministeren ses som en sikker vinder, så kan valget blive blokeret i så mange valgkredse, at en regering ikke vil kunne dannes efterfølgende.

»Vi accepterer ikke valget. Når man vinder et valg, har man retten til at udpege en regering. Men man har ikke retten til at være korrupt. Det er, hvad denne regering har været de seneste to år,« siger Thana Cheeravinit, en politiker fra Demokratpartiet, der i går gik ved Sutheps side i det nordlige Bangkok mellem demonstranter med skingrende fløjter og thailandske flag.

Han var medlem af parlamentet indtil Demokratpartiet trak sig fra det i december og deltager nu i demonstrationerne, som skal lamme Bangkok på valgdagen. I alt 10.000 politifolk er blevet udkommanderet til at holde ro i Bangkok, efter at den seneste uges tidlige stemmeafgivelse har ført til sammenstød mellem demonstranter og vælgere.

Vælgere er blevet forhindret i at stemme, udsendelsen af valgkort er blevet blokeret, og sidste søndag blev en protestleder skudt og dræbt ved en demonstration ved et valgsted. Trods frygten for vold bliver valget fredeligt, lover Thana Cheeravinit.

»Vi vil ikke gøre noget voldeligt ved valget. Vi vil overbevise folk om, at de ikke skal deltage,« siger han.

Regeringen skal erstattes af et råd

Thana Cheeravinit afviser, at Yingluck Shinawatra efter en valgsejr vil blive accepteret som premierminister af demonstranterne. De vil i stedet erstatte hendes regering med et udpeget, ikke-demokratisk råd, der skal reformere Thailand, før valg bliver genindført.

»Thailand er stadig underudviklet. Der er mange mennesker, der mangler viden, og det er derfor, regeringen kan give dem penge og få deres stemmer. Men når politikerne først er valgt, gør de ikke længere noget godt for landet,« siger Thana Cheeravinit.

Den holdning til Yingluck Shinawatras støtter i den fattigere landbefolkning i nordøst er udbredt blandt demonstranterne i Bangkok. Konflikten mellem de to grupper har været en konstant i thailandsk politik, siden Yingluck Shinawatras storebror, tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, blev fjernet i et militærkup i 2006, og de seneste tre måneders genoplivning af konflikten har indtil videre kostet ti livet og såret flere hundrede mennesker.

Hæren er klar til at intervenere

Bliver dele af valget blokeret, kan det få alvorlige konsekvenser for Thailand, advarer Puangthong Pawakapan, der er lektor på Chulalongkorn Universitets politiske fakultet i Bangkok.

Ifølge den thailandske forfatning kan parlamentet ikke mødes og udpege en premierminister, før valget er afgjort i mindst 95 procent af valgkredsene – og i de valgkredse, hvor der skal afholdes omvalg, har Valgkommissionen, der hidtil har støttet demonstranternes krav om at udskyde valget, op til seks måneder til at gennemføre det.

»Det kan betyde, at vi kun har en overgangsregering, der ikke kan foreslå nye love eller vedtage en finanslov. Hvis det varer flere måneder, vil det påvirke økonomien, og jeg frygter, at investorerne vil flygte fra Thailand,« siger Puangthong Pawakapan.

Selv hvis valget finder en afgørelse hurtigt, går Thailand en usikker politisk fremtid i møde, påpeger hun. Thailands Anti-Korruptions Kommission indledte tidligere på ugen en sag mod Yingluck Shinawatra, der mistænkes for pligtforsømmelse i forbindelse med et korruptionsramt støtteprogram for risbønder. Bliver hun fundet skyldig, kan det fjerne hende fra politik.

Den thailandske hærchef, Prayuth Chan-ocha, gjorde det sidste uge klart, at hæren er klar til at intervenere, hvis volden eskalerer. Militæret – der har gennemført 18 kup og kupforsøg i løbet af de seneste 80 år – har gennem den nuværende krise været tilbageholdende og hverken villet støtte regeringen eller demonstranterne. Det skyldes blandt andet regeringens støtter, de såkaldte rødskjorter, mener Puangthong Pawakapan.

»Vi ved, at rødskjorterne organiserer sig og forbereder sig på, at der kommer et kup. De vil ikke acceptere et kup, og det er en bekymring, at vi kan få en form for borgerkrig i nogle provinser. Det er et worst case scenario. Men hæren ved, at det er et sandsynligt scenarie, så de er tilbageholdende,« vurderer hun.