Valg i Pakistan 18. februar

Pakistans valgkommission besluttede onsdag at udskyde parlamentsvalget i landet til den 18. februar som følge af uroligheder efter mordet på Bhutto. Benazir Bhutto ville aflevere rapport om valgsvindel samme dag hun blev dræbt. OPDATERET

Omfattende uroligheder er brudt ud efter drabet på Benazir Bhutto. Mindst 58 er dræbt og militær er kommanderet ud i gaderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rizwan Tabassum / AFP

Pakistans statslige valgkommission besluttede onsdag, at det planlagte parlamentsvalg der skulle have været afviklet 8. januar, udskydes til 18. februar.

I eftermiddag vil præsident Musharraf tale til pakistanerne på tv og forklare, hvorfor det bliver nødvendigt at udskyde valget efter drabet på partilederen Benazir Bhutto sidste torsdag.

Men uanset hvad Musharraf vælger at gøre, vil hans handlinger blive mødt med kritik.

- Vi afviser denne forsinkelse på det kraftigste. Musharraf er bange for at lide et totalt nederlag. Hvis denne valgprocedure bliver sat over styr, går vores tilhængere på gaden igen, og der er risiko for nye optøjer, siger Babar Awan, der er kasserer i Bhuttos Pakistans Folkeparti, som stod til at vinde valget.

Også Pakistans andet store oppositionsparti under ledelse af Nawas Sharif er modstander af at udskyde parlamentsvalget:

- Dette vil ikke blot være en hyldest til Benazir Bhuttos minde, men også - og endnu vigtigere - en bekræftelse af demokratiets sag, som hun døde for, skriver Sharif og Bhuttos efterladte mand, Asif Ali Zardari, som nu er partileder sammen med parrets 19-årige søn, Bilawal.

Rapport om valgsvindel
Der er i oppositionspartierne udbredt frygt for, at Musharraf vil svindle med valgresultatet og CNN oplyser, at Benazir Bhutto samme dag hun blev myrdet ville have afleveret en rapport om planlagt valgsvindel til to besøgende amerikanske kongresmedlemmer.

Rapporten er udarbejdet af en af Bhuttos rådgivere og peger på, at Musharraf og hans støtter skulle have til hensigt at forstyrre valghandlingen ved at skabe uro ved afstemningssteder og få valghandlingen aflyst i nogle timer – nok til at få gennemført forskellige former for svindel.

Rapporten som CNN har i kopi, taler også om, at hovedparten af det tekniske udstyr som USA har givet Pakistan til sporing af al-Qaeda folk og andre islamistister, i stedet anvendes af Musharraf til at overvåge sine politiske modstandere.

Den pakistanske regering afviser beskyldningerne og kalder dem latterlige, og forsikrer samtidig, at det kommende valg vil blive frit, fair og gennemskueligt.

En af rapportens forfattere, Latif Khosa, beskylder den magtfulde og frygtede pakistanske sikkerhedstjeneste ISI for at forberede omfattende valgsvindel ved have oprettet et stort computersystem, som kan kontrollere og manipulere de oplysninger, der indløber til den statslige valgkommission.

Blandt bagmændene til det påståede svindelnummer nævnes den tidligere efterretningsofficer, brigadegeneral Ejaz Shah, der har forladt ISI og nu leder en privat efterretningsvirksomhed.

Hans navn figurerede også i et brev, som Bhutto skrev til Musharraf efter det første attentatforsøg mod hende den 18. oktober, har pakistanske medier de seneste dage oplyst.