Valg i det skandaleramte Østrig. Fra lokkeduen på Ibiza til en bodyguards bekendelser

Søndag går østrigerne for anden gang på to år til valg. Ingen tvivler på, at den konservative Sebastian Kurz på ny kan danne regering, men spørgsmålet er med hvem. Valgkampen har været overskygget af skandaler, ikke mindst i Frihedspartiet, FPÖ, hvor partiets nye formand også er involveret.

Så glade var de for hinanden, da Frihedspartiet i sidste uge havde inviteret til oktoberfest i Wien. Få dage før østrigerne skal til valg er Frihedspartiets skandaleombruste tidligere formand og vicekansler Heinz-Christian Strache (th.) viklet ind i en ny skandale. En skandale, som også risikerer at ramme den nye formand, Norbert Hofer. Strache, der havde gjort sig håb om et politisk comeback som Frihedspartiets borgmesterkandidat i Wien i 2020, trues nu af en eksklusion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix

For mindre end en uge siden omfavnede de hinanden som de bedste venner ved FPÖs oktoberfest i Wien med store fadøl og hornmusik.

Siden har FPÖs nye formand, Norbert Hofer, nok fortrudt denne gestus over for sin forgænger i formandsstolen, for nye skandaler om Heinz-Christian Strache risikerer at koste FPÖ dyrt i valgkampens slutspurt.

Og nu er også Norbert Hofer selv impliceret.

Støvet efter Ibiza-gate har langt fra lagt sig, efter at østrigerne i foråret kunne se, hvordan FPÖ-formand Heinz-Christian Strache var villig til at sælge ud af østrigske aktiver mod at modtage ulovlig valgkampstøtte fra et familiemedlem til en russisk oligark.

Filmen blev optaget i et luksussommerhus på Ibiza. Heinz-Christian Strache måtte træde tilbage som vicekansler og formand, og sagen udløste nyvalg i Østrig.

Den tidligere FPÖ-formand har siden nægtet, at han har gjort noget ulovligt og påstået, at den russiske forbindelse havde hældt »knock-out-dråber« i hans drink.

Kort før østrigerne søndag på ny skal til stemmeurnerne, melder næste skandale sig imidlertid.

Som formand har Heinz-Christian Strache åbenbart modtaget store summer til eget forbrug fra sit parti, ligesom han systematisk har fusket med bilag via sin bodyguard, der har forbindelser til Bosnien.

Bodyguarden mistænkes for i årevis at have samlet smuds om Heinz-Christian Strache og for at være involveret i Ibizagate.

Fredag kom det frem, at også Norbert Hofer har modtaget midler fra partiet, nærmere bestemt penge til et stort hegn om sin have. Flere østrigske medier spekulerer i, at Heinz-Christian Strache står bag denne læk for at hævne sig.

Norbert Hofer nægter sig skyldig og peger på, at hegnet blev oprettet af sikkerhedsmæssige grunde. Hofer har været sygdomssvækket under det meste af valgkampen og måtte fredag på ny ty til sygesengen.

Torsdag blev den sidste TV-duel i Østrig afholdt. Det var nummer 15 i rækken. Trods de mange debatter har meningsmålingerne ikke rykket sig for alvor. Før valgkampen blev skudt i gang mistede FPÖ stemmer til Sebastian Kurz, mens De Grønne tog stemmer fra socialdemokraterne. På billedet ses Sebastian Kurz med de øvrige partiledere. Norbert Hofer står helt yderst til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leonhard Foeger / Reuters / scanpix.

Kurz vinder formentlig

Trods skandalerne ligger FPÖ ifølge meningsmålingerne fortsat til 20 procent af stemmerne. Spørgsmålet er så, om sagerne efterhånden har vokset sig så store, at de konservatives leder, Sebastian Kurz, vil tænke sig om to gange, før han på ny danner regering med FPÖ.

I samtlige målinger står Kurz' parti til at blive størst med 34 procent af stemmerne. Ingen tvivler dermed på, at den unge tidligere kansler igen kan tage plads i det østrigske statsministerium.

Udover en gentagelse af koalitionen med FPÖ vil Kurz kunne danne regering med socialdemokraterne og også indgå i en helt ny koalition bestående af hans eget konservative parti, de liberale fra NEOS og De Grønne.

Vælger Sebastian Kurz på ny FPÖ som regeringspartner, vil han kræve klare tilsagn om, at der bliver ryddet op i partiet.

I den afsluttende TV-debat lod han også skinne igennem, at han ikke vil indfri FPÖs ønske om igen at indtage det vigtige indenrigsministerium.

I foråret satte en række landes efterretningstjenester samarbejdet med Østrig i bero, idet de mente, at FPÖ havde tætte bånd til Rusland. Efterretningstjenesten i Østrig sorterer i stort omfang under indenrigsministeriet.

Stemmelokalerne lukker søndag klokken 17. Første prognose ventes klokken 18, valgresultatet klokken 19.30.