Valg af højrereligiøs sender advarsel til præsident Trump

Med valget af Roy Moore, der ser »Guds lov« som hævet over loven, til kandidat til Senatet, udfordres Donald Trump på flere fronter.

Roy Moore. Foto: Scott Olson/AFP Fold sammen
Læs mere

En tidligere dommer, der to gange er fjernet fra sit job som leder af Alabamas Højesteret, og som tror på, at »Guds lov« kan underkende retskendelser, er blevet den seneste nye udfordring for præsident Donald Trump.

Roy Moore vandt sent onsdag det republikanske primærvalg i Alabama, og dermed blev der sendt en klar advarsel til Trump og det republikanske partis lederskab om, at partiets mest konservative græsrødder ikke vil lade sig diktere af Washington.

Såvel Donald Trump som den republikanske majoritetsleder, Mitch McConnell, bakkede massivt op om Moores modkandidat, senator Luther Strange, som var udpeget til den ledige plads i Senatet, efter at Jeff Sessions tidligere i år blev udpeget til justitsminister.

Trump holdt tale til støtte for Luther Strange under et valgstævne i Alabama i fredags, og Mitch McConell stod bag en aggressiv kampagne, hvor der blev sprøjtet en strøm af penge – ni mio. dollar – ind i valgkampen for at få Strange valgt.

Men vælgerne reagerede stærkt på indblandingen fra Washington. Roy Moore vandt med 54 procent af stemmerne og er nu favorit til at vinde valget til Senatet 12. december, hvor han er oppe imod den demokratiske kandidat, Doug Jones.

»Vi er nødt til at vende tilbage til kendskabet til Gud og den amerikanske forfatning i Kongressen,« sagde Roy Moore i sin sejrs­tale. »Vi er blevet en nation, der har distanceret os selv fra selve vores fundament.«

Opgørets time

Da sejren stod klar, blev flere af de tweets, som Donald Trump havde udsendt til støtte for Luther Strange, straks fjernet. I stedet udsendte præsidenten et nyt tweet med lykønskninger til Roy Moore.

Ironisk nok ses valget af Roy Moore som et opgør med eliten i Washington, som Trump ellers har gjort til sin mærkesag med sit løfte om at »dræne sumpen«. Radikale konservative ser valget af Moore som en mulig begyndelse på at få udskiftet den republikanske ledelse i Washington med mere højrereligiøse og populistiske politikere ved Midtvejsvalget i 2018.

Ganske opsigtsvækkende støttede Donald Trumps tidligere chefstrateg, Stephen Bannon, og Sarah Palin også Roy Moore, og mandag aften deltog Bannon i et vælgermøde for ham.

Bannon advarede om, at »opgørets time« var kommet.

»Hvem er suveræn – folket eller pengene?« spurgte Stephen Bannon ifølge Washington Post efter sejren. »Folket i Alabama har netop svaret: Folket.«

Sværere for Trump

Scott Reed, politisk konsulent for USAs handelskammer, siger, at Moores sejr kan gøre det sværere for Trump at komme igennem med sin dagsorden, herunder skattelettelser.

Han mener af samme grund, at Bannons strategi ikke er logisk. Roy Moore har lovet at udfordre Mitch McConnells lederskab, hvis han vælges til Senatet.

Som dommer nægtede Roy Moore at adlyde en domstolskendelse om at fjerne et stort monument med De Ti Bud, som han havde fået opsat i sin ret. Sagen førte til hans fjernelse.

Han har også kaldt homoseksualitet for et »iboende onde«, og i 2015 argumenterede han for, at højesterets beslutning om at legalisere ægteskab mellem partnere af samme køn ikke skulle opfattes som lov. Derfor blev han fjernet fra sin dommerpost for anden gang.