Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det saudiarabiske styres overgreb på menneskerettighederne er så omfattende og alvorlige, at det bør få konsekvenser for landets medlemskab af FNs Menneskerettighedsråd i Genève.
Det fastslår de to ledende menneskerettighedsorganisationer, Amnesty International og Human Rights Watch.
»Vi opfordrer FNs Generalforsamling til straks at suspendere Saudi-Arabiens rettigheder som medlem af FNs Menneskerettighedsråd,« lyder appellen i en fælles erklæring fra de to rettigheds-vagthunde.
FNs Generalforsamling, der tæller samtlige organisationens medlemslande, kan med to tredjedeles flertal fratage et medlem af FNs Menneskerettighedsråd tale- og stemmeretten, hvis den pågældende stat »begår grove og systematiske overgreb på menneskerettighederne«.
Og det gør det islamisk konservative kongedømme i Saudi-Arabien, understreger Amnesty International og Human Rights Watch. Ikke bare i sit eget land, hvor kvinderne og de religiøse mindretal udsættes for diskrimination, og hvor politisk opposition straffes hårdt og konsekvent. Også i nabolandet Yemen, hvor Saudi-Arabien nu i 13 måneder har støttet den ene part i Yemens beskidte borgerkrig, begår den saudiske hær og landets luftvåben forbrydelser – herunder bombardementer af civile med klyngebomber – der ifølge FN-observatører har karakter af krigsforbrydelser.
For nylig truede det saudiske styre tilmed FN på pengepungen og fik FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, til at fjerne Saudi-Arabien fra en sort liste over lande, der dræber og lemlæster børn i væbnede konflikter.
»Det er ikke så skidt«
Udenrigsminister Kristian Jensen vil dog ikke være med til at suspendere Saudi-Arabien, fastslår han i en længere skriftlig kommentar til Berlingske.
»Vi arbejder for, at Rådets medlemmer vælges blandt lande, der respekterer menneskerettigheder, både nationalt og internationalt. Men når et land først er valgt efter gældende spilleregler, giver det ikke mening at smide det ud. Så skal det netop holdes fast på sine forpligtelser. Det gælder også Saudi-Arabien, understreger Kristian Jensen.
»Den bedste måde at fremme menneskerettigheder og demokrati er gennem offentlighed og debat. Også med lande, som vi er uenige med. Og når et land sidder i Menneskerettighedsrådet, så er der i højere grad internationalt fokus på landets menneskerettighedssituation. Det er ikke så skidt, tværtimod,« mener udenrigsministeren.
Problemet er bare, at Saudi-Arabien ikke bliver holdt fast på sine forpligtelser. Tværtimod har menneskerettighederne fået det værre, mens landet har været medlem af FN-rådet, påpeger Amnesty International, der understreger, at udenrigsministeren siden februar har ført en international kampagne for at få opbakning til et dansk medlemskab af FNs Menneskerettighedsråd.
Som Kristian Jensen sagde, da han skød kampagne i gang: »Jeg ser Menneskerettighedsrådet som et centralt organ, der arbejder for at beskytte og fremme respekten for menneskerettigheder. Det arbejde vil den danske regering meget gerne være med til at styrke.«
»Derfor burde udenrigsministeren også gå forrest i arbejdet med at få suspenderet Saudi-Arabien,« mener Cecilie Gregersen, der er politisk rådgiver i Amnesty International Danmark.
»Det vil sende et stærkt signal i Danmarks kampagne for at blive valgt ind i Menneskerettighedsrådet,« siger hun.
Banditter til bords
Hos de andre partier i Folketinget får opfordringen om at sætte sauderne uden for døren en blandet modtagelse. Socialdemokraterne mener ligesom udenrigsministeren, at dialog er vejen frem.
Men partiets udenrigsordfører Nick Hækkerup erkender, at det er et dilemma.
»For det svækker jo Menneskeretighedsrådet, at der skal være plads til den slags banditter omkring bordet,« siger Nick Hækkerup.
De Konservative og Enhedslistens mener derimod, at Danmark skal følge opfordringen, siger partiernes udenrigsordførere, Naser Khader og Nikolaj Villumsen.
»Ikke mindst fordi Saudi-Arabien misbruger sin plads i Menneskerettighedsrådet, og fordi Saudi-Arabien er en vestlig allieret. Hvis vi bare vender det blinde øje til det saudiske regimes overgreb, får beskyldningerne om vestlig dobbeltmoral ny næring,« siger Nikolaj Villumsen.
Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, har fulgt arbejdet i FNs Menneskerettighedsråd, siden det blev etableret for ti år siden, og han har ofte kritiseret, at rådet giver plads til lande som Saudi-Arabien i strid med rådets egne retningslinier.
Jacob Mchangama hilser derfor opfordringen fra Amnesty International og Human Rights Watch velkommen.
»Det er et glimrende initiativ, der måske kan starte en proces, hvor vi kan få suspenderet de værste krænkere fra rådet. Men desværre tvivler jeg på, at det vil ske,« siger han.