Værd at vide om Nobelprisen

Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede den svenske Riksbank en pris i økonomi for at ære Alfred Nobels minde.

En buste af Alfred Nobel, som står ved Karolinska Instituttet i Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

* Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er på 10 millioner svenske kroner.

* Fra 1901-2010 er priserne uddelt 543 gange til 840 modtagere. Da nogle har modtaget prisen flere gange, vil det sige, at 813 personer - heraf kun 41 kvinder - og 20 organisationer har modtaget prisen. De 13 er danskere.

* Nobelpriserne annonceres i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten.

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* Modtagerne af de videnskabelige priser og litteraturprisen udvælges af Nobelpris-komitéerne i Stockholm, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpriskomité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

(Kilde: Nobelstiftelsen, Ritzau)