Vær velkommen abens år

I dag fejrer kineserne nytår, og samtidig går vi fra fårets år og ind i abens år. En dansk-kineser fortæller, at troen på astrologi er mere udbredt i Kina, og ifølge den kan 2016 blive omskifteligt og risikofyldt.

I Kina synes der at være udbredt enighed om, at 2016 rummer risiko for store politiske ændringer og økonomisk usikkerhed. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skulle du få et barn i perioden fra i dag og frem til 28. januar 2017, kan du regne med, at han eller hun bliver drilagtig, intelligent, farverig – og måske en smule selvglad.

I hvert fald hvis man skal tro det kinesiske horoskop, som siger, at vi i dag går ind i abens år. Legenden fortæller, at Buddha engang sammenkaldte en række dyr til møde nytårsdag og da opkaldte et år efter hvert af dyrene.

I lighed med vores vestlige astrologiske dyrekreds indeholder den tilsvarende kinesiske altså tegn, der imidlertid er knyttet til hvert 12. år og ikke hver 12. måned, som vi ellers kender det. Sidste gang, det var abens år, var i 2004, så kender man nogle 12-årige, kan man som vordende forælder få en idé om sit kommende barns personlighed ved at kigge på børn født da.

Det kinesiske nytår falder som regel en måned til halvanden senere end i den gregorianske kalender, som vi danskere anvender. Ifølge flere kinesiske eksperter er udsigterne for året ganske omskiftelige, og deres forudsigelser er noget forskellige, som vi også kender det fra vestlige astrologer.

Året byder på uventede muligheder

Kinesiske stjernetegn er inddelt i fem underkategorier, opkaldt efter forskellige elementer, og da 2016 er ildabens år, synes der at være udbredt enighed om, at året rummer risiko for hurtige og store politiske ændringer, nogen økonomisk usikkerhed, men også uventede muligheder.

Forfatter Xinxin Ren Gudbjörnsson kom til Danmark som 12-årig og blandt andet har skrevet om kulturforskelle på Kina og Danmark. Hun er – i øvrigt i lighed med ovenstående skribent – jordhest. Et tegn, som blandt er karakteriseret ved hjælpsom- og eftertænksomhed, hvilket umiddelbart synes at holde stik ...

Ifølge forfatteren er troen på de egenskaber og forudsigelser, der knytter sig til astrologien, meget udbredt i Kina.

»Selv de mest hardcore ateister i Kina vil til en vis grad agere efter deres kinesiske stjernetegn. Hvert år er der forskellige horoskoper med forudsigelser for hvert stjernetegn, og de fleste kinesere tager det langt mere alvorligt, end tilfældet er med stjernetegn og astrologi i Danmark.«

Xinxin Ren Gudbjörnsson forklarer, at de egenskaber, der knytter sig til stjernetegn, ikke skal opfattes så entydigt dårlige eller gode, som mange i Vesten måske er tilbøjelige til gøre.

»Dovenskab kan for eksempel sagtens være en god ting, som får folk til at opfinde maskiner, der gør tilværelsen lettere for mange andre. Men det kan selvfølgelig også være dårligt, hvis det fører til, at man intet får udrettet,« forklarer Xinxin Ren Gudbjörnsson og tilføjer, at mange af de negative associationer, man i Vesten har til eksempelvis grise, ikke findes i Kina på samme måde, hvor det er aldeles glimrende at være født i grisens år.

Xinxin Ren Gudbjörnsson er selv konverteret til kristendommen for mange år siden, men lige netop den kinesiske astrologi giver hun ikke slip på.

»Jeg tager det meget alvorligt. Selvom jeg er kristenvælger jeg det kinesiskestjernetegn til, og det tror jeg på,” siger hun og fortsætter.

»Det kinesiske horoskop for det kommende år fortæller også, hvordan man skal agere. Ifølge mit stjernetegn skal jeg være forsigtig med pengesager og med mit helbred, og det kommer jeg til at følge.«

Om nytåret i Kina fortæller Xinxin Ren Gudbjörnsson:

»I Danmark fylder alkohol utrolig meget, mens fokus i Kina langt mere er på mad. Men traditionerne har ændret sig meget. For eksempel er det blevet forbudt for private at affyre fyrværkeri, fordi befolkningstætheden er så høj. Desuden ser man store TV-show med sang, dans, standup og små sketches, som mange TV-stationer sender.«

De røde kuverter

Kuverter i den røde farve, der traditionelt symboliserer lykke og held, spiller en væsentlig rolle omkring nytår i Kina. Især for børn, der her får lidt mere end kransekage og sjove hatte at forlyste sig med.

»Hvis man er i Kina og møder børn, hvis forældre man kender, skal man give dem en rød kuvert med penge i. Dem skal de så spare op og bruge som lommepenge resten af året. Det gik vi børn rigtig meget op i. Jeg lavede altid en plan for mine røde kuverter, så jeg var sikker på at få købt de ting, jeg ønskede mig,« siger Gudbjörnsson.

Der er også en række andre ritualer og overbevisninger knyttet til nytåret i Kina, fortæller Xinxin Ren Gudbjörnsson.

»Eksempelvis skal man undgå at lave for meget husarbejde i forbindelse med nytåret, fordi man så kan risikere at skulle lave hårdt husarbejde resten af året. Tidligere gik mange også op i, at familien fik nyt tøj, som endnu ikke var blevet vasket, og som de kunne gå ind i nytåret i. Men efterhånden som folk køber nyt tøj hele tiden, er den tradition ikke særlig udbredt længere.«