Vælgere: Obama vandt igen

Barack Obama vandt i nat endnu en tv-debat mod John McCain, viser målinger. Selv republikanske strateger er enige, men kritiserer begge for økonomisk uansvarlighed.

Nattens debat mellem Obama og McCain foregik i Nashville. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Nattens tv-debat i den amerikanske valgkamp fik en klar udgang:

Demokraten Barack Obama vandt. Klart endda, hvis man skal tro de første, hurtige meningsmålinger og udsagn fra amerikanske valgstrateger.

Ifølge målingen fra CNN mener 54 procent af seerne, at Obama klarede sig bedst. Blot 30 procent mener, republikaneren John McCain var den bedre kandidat.

Målingen udstiller tydeligt, at vælgerne stoler mest på Obama som manden, der kan gå i spidsen for en fundamental indsats mod den finansielle krise. Tallene her er 57 procent mod 36 i demokratens favør.

- Hvis de tal holder, så er kampen slut, fastslår CNN’s politiske ekspert, John King:

- Med under en måned til valget kan McCain aldrig indhente tyve procentpoint, med mindre han finder et helt nyt budskab på det økonomiske område.

En måling blandt uafklarede vælgere foretaget af CBS bekræfter billedet. Her giver 40 procent sejren til Obama, 26 procent til McCain, og 34 procent mener, det endte uafgjort.

Selv republikanske strateger er enige i, at deres mand, McCain, ikke øgede sine muligheder for at hente Obama.

- McCain klarede sig fint, men ikke fint nok. Problemet er, at hans kampagne ikke stemmer overens med manden, siger den tidligere undervisningsminister under præsident Ronald Reagan, Bill Bennett.

Han henviser til, at McCain-lejren igen har sat angreb på Obamas karakter og person øverst på dagsordenen frem for at snakke om planer for økonomien, som er det langt de fleste vælgere vil høre mere om. McCain har ellers tidligere været kendt som en arg modstander af negative kampagner.

Den republikanske strateg Alex Castellanos giver sejren til Obama, men kritiserer begge kandidater for at være økonomisk uansvarlige.

- Hvad jeg lærte i aften er, at McCain vil købe et hus til alle vælgere, og Obama vil købe en sygesikring til dem. Det er bemærkelsesværdigt i en tid, hvor vores land i bund og grund er gået konkurs, påpeger han.

John McCain forsøgte at vinde et overtag i den økonomiske debat med et nyt forslag. Han vil afsætte 300 milliarder dollar til opkøb af usikre lån hos boligejere truet af tvangsauktion.

- Er det dyrt? Ja. Men vi ved alle, kære venner, at indtil vi stabiliserer boligmarkedet i Amerika, bliver vi aldrig i stand til at vende tingene rundt og skabe job og få styr på vores økonomi, sagde McCain.

Obama lovede omvendt udvidet adgang til sygesikring, som han kaldte en “ret”. McCain kaldte det et “privilegium”.

Tv-debatten fokuserede i det hele taget meget på økonomi. Det gav Obama mulighed for at koble krisen sammen med udgifterne til krigen i Irak. Han mindede om, at USA bruger 10 milliarder dollar om måneden i Irak. “Penge, som vi kunne bruge herhjemme i stedet,” sagde han.

McCain skød tilbage og anklagede Obama for at være uerfaren i udenrigspolitik og for ikke at forstå, hvorfor det har været nødvendigt at blive i Irak så længe:

- Den militære optrapning har virket, og vores soldater vil komme hjem i ære frem for i nederlag. Det vil senator Obama stadig ikke anerkende.

Ikke desto mindre viser CNN-målingen, at vælgerne efter debatten sætter størst lid til Obama i Irak-spørgsmålet. De anser ham generelt som den bedst kvalificerede leder - 54 procent mod 43 procent.

Vælgerne syntes samtidig i overvældende grad, at Obama var den mest sympatiske af de to. 65 procent mod 28 procent.