Vægt, opførsel og personlig hygiejne: Fyring af cheerleader vækker debat i USA

De kvindelige cheerleaders i den amerikanske NFL-liga er underlagt strenge regler om, hvordan de skal omgås de mandlige spillere, hvordan de skal barbere deres krop, og hvor meget de må veje.

Cheerleadere underholder under årets Super Bowl mellem holdene Philadelphia Eagles og New England Patriots. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY

Cheerleaderne fra holdet Cincinnati Bengals har strikse regler for, hvordan de skal se ud. De må ikke veje mere end halvandet kilo mere end deres idealvægt.

Hos Baltimore Ravens skal cheerleaderne jævnligt op på vægten for at blive tjekket, og det bliver forventet, at de ikke tager på.

Det er blot nogle af de regler, som kvinderne skal navigere i. Det viser en gennemgang af håndbøgerne for nogle af cheerleader-holdene, som New York Times har foretaget.

De smilende, hoppende og heppende kvinder med NFL-holdenes logo på dragterne udgør en traditionsrig del af kulturen omkring amerikansk fodbold. Hvert hold har sit heppekor med sin særlige dansestil.

Nogle af cheerleaderne skal selv betale hundreder af dollar for deres uniform, de må ikke offentligt bære træningsbukser, de skal sælge kalendere med fotos af dem selv i bikini, og i håndbøgerne finder man blandt andet råd til personlig hygiejne, der inkluderer barbering af kroppen, og hvordan man skal bruge en tampon helt korrekt, skriver New York Times.

Artiklen kommer i kølvandet på, at NFL-holdet New Orleans Saints fyrede cheerleaderen Bailey Davis sidste år, fordi hun på sin private og lukkede Instagram-konto offentliggjorde et foto af sig selv i en badedragt, som ledelsen fandt upassende.

Hun har i dag lagt sag an mod holdet på grund af manglende ligestilling og har skabt stor debat om, hvorvidt ligaen er for gammeldags i sin behandling af de kvindelige ansatte, og om den igennem arbejdsreglerne nedværdiger kvinderne.

New York Times' gennemgang viser, at flere af NFL-holdene forsøger at kontrollere, hvordan cheerleaderne agererer i deres private liv uden for arbejdspladsen.

Der findes regler for, hvordan de skal opføre sig på sociale medier, og hvor mange smykker og hvor meget neglelak de må have på. De må ikke omgås holdets spillere eller ansatte. De må ikke følge spillerne på sociale medier, og de skal blokere spillere, der forsøger at følge dem. De må ikke offentliggøre foto af dem selv i uniformen.

I en håndbog fra 2016 skriver holdet San Francisco 49ers, at deres cheerleaders aldrig må afsløre, at de arbejder med holdet. De bliver også opfordret til at slukke for deres GPS på telefonen, så man ikke kan se, hvor de opholder sig.

Cheerleaderne er for det meste deltidsansatte, der ikke har særligt mange rettigheder. Kritikken lyder derfor, at arbejdsgiverne udnytter deres magt over kvinderne, når de forsøger at påvirke kvindernes opførsel uden for stadion, skriver New York Times.

NFL-holdenes egen forklaring er, at reglerne blandt andet skal forhindre problemer med stalkere.