Vacciner er forsinkede i Sverige, smitten stiger, og nu advarer Tegnell om en tredje smittebølge

De svenske myndigheder melder om en tilsyneladende bekymrende tendens. Smitten stiger alt imens, at myndighederne må lægge vaccinationsstrategien om på grund af forsinkelser.

 
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, lagde i sin tale den 23. november 2020 vægt på, hvor alvorlig en situation det er, landet står i. Sverige har nu sammenlagt 12.188 dødsfald. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges svar på Søren Brostrøm – statsepidemiolog Anders Tegnell – advarer om, at en tredje smittebølge kan være på vej.

»Det kan være begyndelsen på en tredje bølge. Der er andre lande i Europa, som er havnet i den situation, så Sverige kan nemt havne i samme situation. Det er meget vigtigt, at vi nu på alle måder bryder smittespredningen så hurtigt som muligt,« siger han til Aftonbladet.

Flere steder i landet er smitten på vej op igen efter at have været faldende i en periode. I Gävleborg amt nord for Stockholm er der observeret en stigning i smitte med B.1.1.7 – den såkaldte britiske variant. Det samme gør sig gældende nord for i Västernorrlands amt.

I Stockholm er smittespredningen stadig alvorlig, fortæller Anders Tegnell, men udviklingen er på nuværende tidspunkt svær at vurdere.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell advarer om, at en tredje smittebølge kan være på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix.

Ved et pressemøde tirsdag blev der spurgt ind til, hvilke konsekvenser udviklingen kommer til at få for skiferierne, som er en yndet beskæftigelse for mange svenske familier i de kommende ugers ferie.

Rejserne står umiddelbart ikke for skud, oplyser de svenske myndigheder. Faktisk kan det ifølge Anders Tegnell være en god idé at rejse.

»Det ville betyde, at der er mere overfyldt i Stockholm (hvis man bliver hjemme, red.), hvilket kan betyde en større risiko for smittespredning,« sagde han tirsdag.

596.174 personer har siden starten af epidemien i Sverige været smittet med coronavirussen, og det har resulteret i 12.188 dødsfald i landet, der har et befolkningstal på godt 10 millioner.

Med til advarslen om en tredje bølge fra den svenske epidemiolog kommer onsdag endnu et bump på vejen i form af problemer med vaccinerne.

Det er leveringen af vaccinerne fra firmaet Moderna, der ifølge nyhedsbureauet TT er forsinket. 31.200 doser stod til at ankomme i denne uge, men nu får Sverige kun 15.600 doser og først om to uger. Det betyder, at regionerne nu skal omlægge deres vaccinationsstrategi, og i Kronoberg amt i Sydsverige kommer det til at resultere i en forsinkelse af vaccination af borgere over 80 år.