Vaccinehåbet skrumper dag for dag: Virussen forsvinder for hurtigt, advarer forsker

Britiske vaccineforskere har tidligere oplyst, at de i september med 80 procent sikkerhed vil have en vaccine, der virker mod coronavirus. De er dog i et kapløb med tiden.

 
Forskere over hele verden arbejder på højtryk for at udvikle en coronavaccine. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Først var der 80 procent sandsynlighed for, at vaccinen ville virke. Nu er der 50 procent risiko for, at forskerne end ikke når at finde en vaccine, der virker, idet virussen kan nå at forsvinde, inden vaccinen er klar, forklarer en vaccineforsker fra University of Oxford ifølge Sky News.

Advarslen kommer fra professor Adrian Hill, en af de Oxford-forskere, som siden januar har arbejdet på en vaccine mod coronavirussen. Han er i et kapløb med tiden, har han forklaret til The Sunday Telegraph.

Som det ser ud nu, er der kun 50 procent sandsynlighed for, at forskerne inden september finder en vaccine, der virker imod coronavirus, fortæller Adrian Hill. Baggrunden er den glædelige, at der hver dag er stadig færre, der bliver smittet med virussen.

»Vi er i nu i den bizarre situation, at vi vil have covid til at blive – i det mindste i et stykke tid endnu,« forklarer Adrian Hill til The Sunday Telegraph.

Forskerne er begyndt at teste vaccinen på mennesker, men vaccinen skal dog igennem tre faser, inden den kan godkendes til brug.

I første fase afprøves vaccinen på 160 sunde frivillige i aldersgruppen 18 til 55 år. Derefter skal den i anden og tredje fase afprøves på flere end 10.000 personer i et større aldersspænd. Og det er her, at forskerne løber ind i problemer.

Lad os sige, at man i et klinisk forsøg vaccinerer 1.000 mennesker og giver en saltvandsindsprøjtning til en anden gruppe bestående af 1.000 personer. De slippes alle sammen løs i samfundet, hvorefter det er op til forskerne at holde øje med, hvem der bliver syge, og hvem der ikke gør.

Hvis 100 af de uvaccinerede bliver syge, og kun fire af de vaccinerede gør, ville det som regel betyde, at vaccinen er succesfuld. Men er det samfund, de 2.000 lukkes ud i, et samfund, hvor man socialt distancerer sig fra hinanden – altså ikke krammer, giver håndtryk, kysser eller samles – er risikoen for at blive smittet formentlig blevet væsentligt lavere.

Og så bliver det pludselig sværere at svare på, om vaccinen virker eller ej, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Det er dette problem, Oxford-forskerne nu er løbet ind i. Selv om de vaccinerer 10.000 mennesker, kan de ikke bruge resultaterne til noget, hvis der ikke er tilpas mange af de 10.000, der med sikkerhed er blevet udsat for virussen ude i samfundet.

Storbritannien er fortsat et af de lande, hvor der er allerflest coronarelaterede dødsfald pr. indbygger, men antallet af ugentlige dødsfald er alligevel faldet dramatisk, siden coronakrisen var værst i landet.

I den forgangne uge døde der i snit omtrent 4,2 briter pr. en million indbyggere. I midten af april var dette tal væsentligt højere: Dengang døde cirka 14,2 briter pr. en million indbyggere.