Vaccinedirektør skyder igen efter hård kritik og aflyser møde med EU

AstraZeneca er kommet under hård beskydning, efter at vaccineproducenten har meddelt EU, at man kan ikke levere de aftalte doser de kommende måneder. I et interview afviser AstraZenecas øverste direktør, Pascal Soriot, at der er noget mistænkeligt ved meldingen og skyder samtidig tilbage mod Bruxelles. Som en yderligere optrapning afviser AstraZeneca ifølge medier at deltage i et møde med EU onsdag.

Pascal Soriot, øverste direktør hos AstraZeneca, afviser beskyldninger om, at selskabet ikke overholder sine forpligtigelser med EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Stansall/AFP/Ritzau Scanpix

Konflikten mellem AstraZeneca, den svensk-britiske vaccineproducent, og EU optrappes nu yderligere.

Onsdag skulle repræsentanter fra selskabet have deltaget i et møde med embedsfolk fra EU for at forklare, hvorfor producenten ikke kan levere de aftalte vaccinedoser de kommende måneder.

Men ifølge EU-mediet Politico har AstraZeneca nu afvist at deltage i det møde og vil i stedet nøjes med at svare skriftligt.

Det er i så fald en voldsom optrapning af en konflikt, der begyndte, da selskabet i fredags måtte meddele EU, at man de kommende måneder ikke kan levere de aftalte doser.

Meddelelsen vakte bestyrtelse på tværs af EUs 27 medlemslande, hvor AstraZenecas vaccine, udviklet på University of Oxford, udgør en hjørnesten i de nationale vaccineplaner.

Af samme grund har EU-Kommissionen svaret resolut og hårdt igen med en kras kritik af producenten og en subtil beskyldning om, at AstraZeneca snyder på vægten og flytter de manglende vacciner andre steder hen.

Mandag afholdt parterne flere møder, hvor AstraZeneca skulle redegøre for forsinkelserne, og efter planen skulle endnu et møde have fundet sted onsdag.

Optrapningen af konflikten kommer, efter at AstraZenecas direktør, franskmanden Pascal Soriot, tirsdag aften gav et større interview til en række internationale medier.

I et interview med den italienske avis la Repubblica afviser Pascal Soriot pure, at AstraZeneca har snydt på vægten og er løbet fra sin aftale.

»Regeringerne er under pres lige nu. Alle er ved at blive lidt opkørte og følsomme lige nu. Men jeg kan godt forstå det, for Europa-Kommissionen har ansvaret for hele Europa. Men vi er helt afgjort ikke ved at flytte vacciner væk fra europæerne for at sælge dem til andre,« fastslår Pascal Soriot.

Beskyldningen om, at AstraZeneca gør sig skyldige i netop den fortrædelighed, kunne læses mellem linjerne i den udtalelse, en synligt frustreret Stella Kyriakides, EUs cypriotiske sundhedskommissær, kom med på et pressemøde mandag aften.

»EU vil vide, præcis hvor mange doser der er blevet produceret af AstraZeneca foreløbig, og hvor og til hvem de er blevet leveret,« slog hun fast.

Tidlig aftale gør en forskel

I de forskellige interview minder Pascal Soriot samtidig om, at EU først indgik sin aftale med AstraZeneca tre måneder efter Storbritannien, og at det er årsagen til, at briterne i øjeblikket har flere vaccinedoser til rådighed.

Ifølge Pascal Soriot forpligtede AstraZeneca sig kun til at »gøre sit bedste« for at levere doserne til EU hurtigst muligt.

»Vi har ikke lavet en forpligtigelse med EU, det er en best effort, vi sagde, at vi ville gøre vores bedste. Årsagen til, at vi sagde det, var, at EU på det tidspunkt ville forsynes mere eller mindre på samme tid som Storbritannien, på trods af at kontrakten med EU først blev skrevet tre måneder senere,« siger Pascal Soriot.

Sagt på en anden måde: AstraZeneca gav, ifølge direktøren, sig selv elastik i aftalen med EU ved kun at forpligte sig til at levere så meget, som man kan, og når europæerne får færre vacciner end briterne, så var det, fordi Storbritannien lukkede sin aftale hurtigere.

Eller som Pascal Soriot siger i interviewet:

»Vi sagde: Vi vil gøre vores bedste, vi vil gøre et forsøg, men vi kan ikke binde os juridisk, fordi vi er tre måneder senere ude end med briterne.«

Den 61-årige medicinaldirektør siger samtidig, at han forventer, at AstraZeneca kan levere 17 millioner doser vaccine til EU i februar.

I første omgang skal Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, dog nikke og give grønt lys til brug af vaccinen på et møde fredag. Det er uklart, hvor hurtigt doserne vil blive distribueret til medlemslandene efter det.

»Jeg kan godt forstå, at alle gerne vil vaccineres. Jeg tror, at befolkningerne i Europa, ligesom i resten af verden, har været under så meget stress med den her pandemi i så lang tid nu, at folk er ved at være udmattede,« siger Pascal Soriot.

Europa-Kommissionen har meddelt, at man senere onsdag agter at svare igen på flere af de udtalelser, Pascal Soriot gav til de forskellige medier.

EU har foreløbig købt 400 millioner doser af AstraZeneca-vaccinen.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles