Våbensmugler-sag holder Danmark i fryseren - men nu skal vi tøs op

Danmark ligger stadig på is hos Indiens myndigheder på grund af striden om våbensmugleren Niels Holck. Alligevel er energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt på vej til Indien sammen en større dansk erhvervsdelegation.

I Udenrigsministeriet og resten af regeringen har man et stille nytårsforsæt: At Danmark i 2017 kan få genoprettet gode relationer til verdens næststørste land, Indien, hvor danske virksomheder i de seneste seks år har været alvorligt bagud på point i kampen om at få fodfæste på det gigantiske indiske marked.

Og noget tyder på, at det ikke er helt urealistisk. I hvert fald drager energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) allerede i næste uge til Indien i spidsen for en større dansk erhvervsdelegation for at deltage i landets største investerings- og erhvervskonference.

I spidsen for den tre dage lange konference, hvor omverdenen kan vise inderne, hvad de har at byde på, står den indiske premierminister, Narendra Modi, og blandt de tilrejsende delegationer vil være flere statsoverhoveder og udenrigsministre.

Også Danmark er blevet bedt om at stille med en så højt placeret minister som muligt – gerne statsminister Lars Løkke Rasmussen eller alternativt udenrigsminister Anders Samuelsen.

Men da der fortsat ikke er fundet en løsning på den årelange indisk-danske strid om våbensmugleren Niels Holck, har regeringen besluttet at sende en fagminister, der hverken har lod eller del i den betændte sag.

Til gengæld er Lars Christian Lilleholts ministerområde meget relevant for de godt 20 danske virksomheder, der også deltager i turen. Ifølge Dansk Industri vil man fra dansk side præsentere løsninger inden for energi og energieffektivitet, bæredygtig byudvikling, maritime erhverv, landbrug og fødevarer.

Den uafklarede sag

»Det er glædeligt, at Danmark får mulighed for at fremvise danske kompetencer og løsninger og knytte kontakter til indiske myndigheder og virksomheder,« skriver Lars Christian Lilleholt i en kommentar.

»Den store opbakning fra dansk erhvervsliv viser, at der er et stort potentiale og interesse for at styrke kontakterne på det vigtige indiske marked,« påpeger ministeren.

Men er der tale om et tøbrud fra indisk side, er det formentlig kun forsigtigt. I hvert fald modtog den danske regering for kun et par uger siden et nyt krav fra Indien om udlevering af Niels Holck.

Han var i 1995 med til at kaste våben ned til oprørere i den indiske delstat Vestbengalen, og siden december 2002 har Indien krævet Niels Holck udleveret til retsforfølgning.

Det krav har skiftende regeringer herhjemme været parate til at indfri, men i 2011 afgjorde landsretten – efter en klage fra den i dag 55-årige dansker – at en diplomatisk aftale mellem regeringerne i Danmark og Indien ikke var tilstrækkelig til at beskytte Niels Holck mod mulige overgreb i Indien.

Ifølge justitsminister Søren Pape (K) behandles den indiske anmodning nu af Rigsadvokaten efter reglerne i udleveringsloven.