Våbenhvilen i Ukraine er under pres

En kvinde er dræbt og fire er såret i det østlige Ukraine, hvor kampe mellem oprørere og regeringshæren er blusset op flere steder. Våbenhvilen vurderes stadig at holde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Med nye kampe ved blandt andet lufthavnen i oprørernes højborg Donetsk og ved den strategisk beliggende havneby Mariupol er den to dage gamle våbenhvile i det østlige Ukraine søndag under pres.

Samtidig oplyser Reuters, at en kvinde er dræbt i Mariupol og fire personer såret i de fortsatte kampe, og en Reuters-journalist oplyser, at tykke røgsøjler hænger over lufthavnen i Donetsk, der kontrolleres af ukrainske regeringsstyrker.

Ingen af de to parter har dog indtil videre erklæret våbenhvilen for sammenbrudt, og ifølge Reuters er våbnene atter tavse i Donetsk og ved Mariupol søndag eftermiddag.

Oprørerne var for et par uger siden tvunget i knæ, men støtte i form af mandskab og våben fra Rusland har ifølge Ukraine og vestlige vurderinger givet oprørerne fornyet slagkraft, skønt Rusland kategorisk benægter, at det sender våben og soldater til Ukraine.

Lørdag oplyser en rådgiver til Ukraines præsident, Petro Porosjenko, ifølge Reuters på sin Facebookside, at Ukraine på NATOs topmøde i Wales fik stillet militærrådgivere og våben fra Frankrig, Italien, Polen og Norge i udsigt.

Ifølge rådgiveren, Juri Lisenko, blev der ligefrem indgået en aftale om leveringerne. En sådan aftale blev dog ikke nævnt med et eneste ord efter topmødets afslutning.

I Ukraine beskylder oprørerne den ukrainske regeringshær for at have brudt våbenhvilen:

»Så vidt jeg ved overholder den ukrainske side ikke våbenhvilen. Vi har sårede på vores side på forskellige poster,« lyder det fra en af lederne i den selvudråbte, folkerepublik Donetsk, Vladimir Antiufejev.

Modsat lyder det fra en ukrainsk soldat til Reuters ved Mariupol:

»De russiske terrorister forsøger at skræmme os. De har ingen respekt for våbenhvilen. De er folk uden ære.«

Et positivt tegn er dog ifølge Reuters, at der ser ud til at være taget hul på et af våbenhvilens punkter, nemlig udveksling af fanger.

Reuters citerer det russiske nyhedsbureau Interfax for, at de første fanger blev udvekslet sent lørdag, men det har ikke været muligt at få oplysningerne bekræftet.