Våbenhvile i Darfur

Sudans regering erklærer, at den ensidigt har indledt en våbenhvile i Darfurprovinsen.

2,5 millioner mennesker er drevet på flugt af krigen i Darfur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sudanske regering har meddelt, at den indleder en våbenhvile i Darfur, hvor regeringsstyrker sammen med den frygtede janjaweed-milits har kæmpet imod talrige oprørsmilitser.

Konflikten i Darfur-provinsen har udløst en enorm humanitær katastrofe. Mindst 2,5 millioner mennesker er drevet på flugt og lever under kummerlige forhold i lejre eller i nabolandet Tchad, hvor nødjælpsorganisationerne kun med store vanskeligheder og med fare for medarbejdernes liv kan nå flygtningene. I dele af Darfur har det endda været umuligt at nå frem i lange perioder.

Kampene mellem den sorte befolkning i Darfur og den arabiske regering i nord handler om arabiske nomadestammers adgang til ressourcer hvor den sorte befolkning er under pres. Men begge parter er muslimer og begge parter taler arabisk.

Kampene brød for alvor ud i 2003, og den sudanske regering med sin bevæbning af janjaweed-militsen og med egne soldater medvirket til det USA betegner som folkemord, og som har medført, at ledende medlemmer af den sudanske regering risikerer at blive stillet for en international krigsforbryderdomstol.

Tusindvis af landsbyer i Darfur er blevet nedbrændt og beboerne tvunget på flugt. De sudanske regeringsstyrker har under kampene anvendt såvel kamphelikoptere som bombefly – malet hvide for at ligne FNs nødhjælpsfly.

Ingen endnu det nøjagtige tal på hvor mange dødsofre som konflikten har krævet, men alle tal fra 200.000 til 400.000 har været nævnt.

Den afrikanske Union, AU har siden sidste år haft en fredsstyrke udstationeret i Darfur efter at den sudanske regering gennem lang tid havde held til at trække udstationeringen i langdrag og stille alle muligt forhindringer op. Ifølge sit FN-mandat skulle styrken tælle 17.000 mand, men den er langt fra blevet fuldtallig, og den er dårligt udrustet.

Det var den sudanske præsident Omar al Bashir, som er blandt de der risikerer retsforfølgelse ved en international domstol, der annoncerede våbenhvilen. Den kommer efter en række møder i et forum bestående af regering og opposition, men hvor oprørerne i Darfur ikke har været repræsenteret.

Yderligere tilkendegav Bashir, at militserne vil blive afvæbnet.

- Vi bekræfter vores forpligtelse til at opnå en fredelig løsning, der garanterer, at striden indstilles, sagde Bashir.