V-politiker: Israels metoder på Vestbredden »minder om apartheid«

Efter et netop overstået besøg i Mellemøsten siger Jakob Engel-Schmidt, at det israelske behov for sikkerhed ikke kan undskylde for palæstinensernes mangel på fundamentale rettigheder.

Foto: HAZEM BADER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Venstrepolitikeren Jakob Engel-Schmidt kritiserer i skarpe vendinger de forhold, som Israel byder den palæstinensiske befolkning på Vestbredden og i Østjerusalem. Netop hjemvendt fra et femdagesbesøg i regionen hæfter han sig blandt andet ved kontrolposten ved muren mellem Betlehem og Jerusalem, hvor han en tidlig morgen så palæstinensere stå i kø i timevis for at komme på arbejde »på så lidt plads, at vi ville opfatte det som en grov krænkelse af standarderne for kvægtransport«.

»Jeg har meget stor forståelse for Israels behov for sikkerhed. Jeg kunne aldrig drømme om at sætte spørgsmålstegn ved Israel. Netop derfor bør vi kunne sige til vores allierede, at det her er vi bekymrede over,« siger Engel-Schmidt.

»Jeg tror ikke, at der er særligt mange mennesker i Danmark og i resten af EU, der er klar over, hvordan forholdene er for de mennesker, der bor på Vestbredden. Vi forestiller os, at selv om det er en svær konflikt, så er Israel et demokratisk land, som selvfølgelig overholder menneskerettighederne. Og som selvfølgelig ikke kan finde på at indføre et system, der de facto minder om apartheid. Alene den oplysning, tror jeg, hvis den bliver spredt nok, kan skabe en debat, der tvinger israelerne til at forholde sig til deres egen politik.«

Af andre kritikpunkter fra Engel-Schmidts besøg nævner han, at han blev gjort bekendt med ulige retsforhold for en palæstinenser og en bosætter under eksempelvis et slagsmål på Vestbredden. Manglende muligheder for palæstinenserne til at få byggetilladelser, mens bosættelserne vokser kraftigt. Mangel på flere end 200 klasseværelser til skolebørn for palæstinensere i Østjerusalem. Ulige distribution af vandressourcer i Jordan-dalen.

»Israel bør og skal gøre det bedre«

Den 31-årige folketingspolitiker understreger, at han ikke ønsker at blande sig i de storpolitiske spørgsmål eller uenigheden om, hvorvidt de palæstinensiske områder er »omstridte«, som mange israelske politikere siger eller »besatte«, som EU, USA og langt størsteparten af verden siger.

»Det er meget vigtigt for mig at understrege, at jeg udtaler mig som medlem af Folketinget for Venstre. Men det er min private og personlige holdning. Det er ikke partiets synspunkt,« siger Engel-Schmidt, der er Venstres ordfører for iværksætteri og innovation i Folketinget.

Både over for Berlingske og ved mange andre lejligheder har israelske embedsmænd og politikere tidligere imødegået kritik, som den Engel-Schmidt fremfører. Det afvises som absurd at tale om »apartheid« eller »apartheidlignende« tilstande, når omkring 1,3 millioner palæstinensere lever med israelsk statsborgerskab og dertilhørende borgerrettigheder. Samtidig henvises til behovet for sikkerhed under en konstant terrortrussel og dokumenteret med israelske dødsfald som følge af konflikten. Omkring opsplitning og kontrol, også med ressourcer, henvises blandt andet til betingelserne i Oslo-aftalen, der for 20 år siden blev indgået med henblik på en snarlig opdeling i to stater.

Det er israelske argumenter, som Engel-Schmidt hverken vil ignorere eller bestride, men han siger, at hans kritik drejer sig om »menneskelighed« og »moral«. Han mener, at fordi han selv og Danmark respekterer israelerne og det israelske demokrati, er Israel blevet en tæt handelspartner og er med i, hvad Engel-Schmidt kalder »det gode selskab«. Netop derfor bør Israel også leve op til højere standarder, siger Venstre-politikeren.

»Jeg taler ikke om bosættelser eller tostatsløsning. Jeg betvivler ikke, at Israel har brug for militær kontrol. Jeg fortæller om, hvad jeg har set fra et system, der splitter folk op ud fra etnicitet og religion. Israel bør og skal gøre det bedre. Hvis jeg var israelsk statsborger, så ville jeg da være pinligt berørt over min egen stat.«