V: Irakerne har vel overholdt konventionerne...

Irakiske fanger er blevet udleveret af danske soldater til irakiske myndigheder. Men Venstres forsvarsordfører tror godt på, at de irakiske myndigheder overholder internationale konventioner.

Danske soldater tog mere end dobbelt så mange fanger i Irak, som forsvaret tidligere har oplyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ole Qvist
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarschef Knud Bartels oplyser nu, at irakiske fanger i strid med nationale direktiver er blevet udleveret af danske soldater til de irakiske myndigheder. Det skriver Politiken.

I orienteringen til ministeren skriver forsvarschefen, at der efter magtoverdragelsen i sommeren 2004 »i et mindre tilfælde – i strid med de nationale direktiver og den fastsatte rollefordeling mellem irakiske enheder og internationale styrker – blev overdraget danske tilbageholdte personer til irakiske myndigheder.«

Men Venstres forsvarsordfører Hans Christian Thoning forventer, at de irakerne har levet op til internationale konventioner:

- Jeg tvivler ikke på, at det forsvarschefen siger, er rigtigt. Men under alle omstændigheder er der nogle internationale konventioner, som også de irakiske myndigheder skal de leve op til, og det må man jo gå ud fra, at de gør, siger han.

Man havde dødsstraf i Irak og kunne ikke være sikker på, at de fanger, der blev udleveret til irakiske myndigheder, ikke blev udsat for tortur. Så der var vel en grund til at man havde et nationalt direktiv om ikke at udlevere til irakiske myndigheder?

- Jamen, det har du jo ret i, og derfor har man taget den beslutning på det tidspunkt. Men jeg tror da ikke på, at der er nogle af danskerne, der har udleveret nogen til irakerne, uden at de har været sikre på, at fangerne ikke ville lige overladt i forhold til det, vi selv ville gøre med fangerne, siger forsvarsordføreren.

Men er det op til den enkelte soldats ansvar at vurdere, om en fange bliver udsat for sådan en risiko?

- Altså, der er nogle befalingsmænd med i det spil, og de kender udmærket deres forhold omkring, hvordan man skal håndtere det der. Det har jeg da stadigvæk rigtigt meget tillid til, at de danske soldater, der bliver sendt ud, efterlever de normer, som nu er tilfældet.

Hvis forsvarschefens orientering viser sig at være rigtig, og der er blevet udleveret fanger til irakiske myndigheder, så er det ikke nødvendigvis det største problem, er det sådan, jeg skal forstå det?

- Det drejer sig om, om de efterlever de regelsæt, de er blevet sendt til Irak med. Og hvis ikke man har efterfulgt det regelsæt, så er det da et gevaldigt problem. Men jeg har fået så mange tilkendegivelser om, at de danske soldater simpelthen er nogle af verdens bedste soldater, og derfor har jeg stor tillid til, at de efterkommer de regelsæt de nu engang har fået. Men hvis det viser sig på baggrund af det kommissionsarbejde, der bliver nedsat, at man ikke har det, jamen, så er det da et problem.

Og hvad kan konsekvensen så være?

- Det er lidt tidligt at komme og sige, hvad konsekvenserne så skal være. Men jeg har det som sagt rigtigt fint med, at ministeren har taget initiativet til at få sat et kommissionsarbejde på benene, siger forsvarsordfører Hans Christian Thoning. 

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) kritiserer Venstres forsvarsordfører for, at fraskrive sig dansk ansvar, fordi han regner med, at Irak lever op til konventionerne.

- Selvfølgelig skal Irak følge konventionerne, men Danmark er stadigvæk forpligtet til at overholde torturkonventionen. Det er Danmarks ansvar at vurdere, om der grunde for at antage, at en person vil blive udsat for tortur. Og det må man sige, at der grunde for at antage i Irak, siger Dorrit Ree Akselbo, juridisk rådgiver RCT.

Af FNs torturkonvention fremgår det, at »ingen deltagende stat må (…) udlevere en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur,« og at det er det udleverende lands ansvar at vurdere, om der er risiko for » massive krænkelser af menneskerettighederne« i den pågældende stat.

Og selvom Irak først ratificerede hele torturkonventionen i 2011, var det stadig Danmarks ansvar.