Uventet ozonhul bekymrer Harvard

Hul i ozonlaget over USA beskrives som »fuldstændig uventet«. Der kan nu være skabt et link mellem klimaforandringer og ozonudtynding.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Atmosfæreforskere på Harvard University i USA slår nu alarm efter opdagelsen af det, som de kalder for »et fuldstændig uventet« ozonhul over sommerens USA.

Indtil nu har videnskaben haft den opfattelse, at ozonhuller først og fremmest dannes i en kompleks kemisk proces i den kolde atmosfære over Jordens poler - områder hvor der er meget beskeden sundhedsfare for mennesker.

Men nu har forskerne opdaget, at grænsen for alvorlig ozonnedbrydning i atmosfæren rutinemæssigt bliver overskredet om sommeren over USA, hvilket beskrives som »bekymrende«. Ozonlaget beskytter Jordens liv mod den potentielt destruktive UV-stråling, der bl.a. kan forårsage hudkræft og svække immunforsvaret hos mennesker.

Forskningen, der blev ledt af den erfarne professor i atmosfærekemi James G. Anderson, drejede sig ikke i første omgang om ozonlaget. I stedet havde hans forskerteam sat sig for at studere, i hvor høj grad vanddamp bliver slynget op i atmosfæren under kraftige sommerstorme over USA.

»Hvad, der viste sig overraskende, var den bemærkelsesværdige højde, som vanddamp bliver løftet op i - højder over 20.000 meter - og hvor ofte det sker,« forklarer James G. Anderson til tidsskriftet Harvard Magazine.

Det var på mange måder en alarmerende opdagelse, for tilstedeværelsen af vanddamp helt oppe i det ellers normalt knastørre ozonlag ca. 20 km oppe gør det muligt for ozonnedbrydningen at finde sted under højere temperaturer og dermed i stratosfæren over sommerens USA.

Stærkt opsigtsvækkende opdagelse

Harvard-forskerne, der netop har fået deres forskningsresultat lyn-offentliggjort i tidsskriftet Science Express, understreger, at når processen finder sted over USA, finder den med stor sandsynlighed også sted alle mulige andre steder i verden.

De amerikanske forskere er endnu ikke i stand til at fastslå, hvor kraftig ozonnedbrydningen rent faktisk er. Men de mener - hvilket er stærkt opsigtsvækkende - at deres forskningsresultat etablerer det første link, den første forbindelse, mellem klimaforandringer og ozonnedbrydning.

Det skyldes, at der er en forventning om, at intensiteten af storme vil stige i takt med en forøget drivhuseffekt som følge af stigende udledninger af menneskeskabte drivhusgasser. Og det ventes at øge risikoen for, at storme slynger vanddamp helt op i ozonlaget.

I årevis har videnskaben ellers gjort sig store anstrengelser for ikke at etablere en forbindelse mellem ozonnedbrydning og klimaforandringer.

»Men nu er de intimt forbundne,« siger Anderson til New York Times og tilføjer, at problemet er dybt bekymrende. Hidtil har videnskaben haft den opfattelse, at ozonnedbrydning især finder sted som følge af menneskers udledning af såkaldte CFC-gasser og især over polare områder. Siden 1980erne er CFC-gasser gradvist blevet udfaset verden over.

LÆS MERE