Uvennerne stjal overskrifterne

Zimbabwes enehersker beskylder Danmark for at være medlem af en firebande hyret til at kritisere ham. Senegals præsident afviser handelsaftale. Alligevel kalder Fogh Rasmussen mødet med de afrikanske lande en forholdsmæssig succes.

Ordstriden med Zimbabwes Mugabe stjal de store overskrifter ved weekendens møde. Men også Senegals præsident Abdoulaye Wade (billedet) rettede en stærk kritik mod Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrea Comas/Reuters

Efter at have lyttet på kritik fra Europa på førstedagen af EUs topmøde med de afrikanske lande gik Zimbabwes enehersker Robert Mugabe i går i modoffensiv med en indædt kritik, hvor han beskyldte statsminister Anders Fogh Rasmussen for at være i den britiske regerings sold.

»Hvorfor er Brown her ikke,« sagde Mugabe med henvisning til, at den britiske premierminister Gordon Brown har boykottet EU-Afrika topmødet på grund af Mugabes tilstedeværelse.

»Det er fordi, at han i forvejen har megafoner her,« sagde Mugabe og udpegede Danmark, Tyskland, Sverige og Holland til at være medlemmer af en »firebande«, der på Storbritanniens vegne skulle kritisere hans styre af Zimbabwe.

Robert Mugabe sluttede talen af med at erklære, at han aldrig vil give efter for europæisk kolonialisme, hvilket høstede spredt bifald blandt de afrikanske stats- og regeringschefer, hvoraf nogle stadig betragter Mugabe som en helt, fordi han førte an i kampen mod det hvide mindretalsstyre i det daværende Rhodesia i 1970erne.

desperat despot
Statsminister Anders Fogh Rasmussen rystede blot på hovedet af Mugabes kritik, som han kaldte for de sidste ytringer fra en »desperat despot:« Fogh havde under topmødet kaldt Mugabe for en »bandit«, der havde påført Zimbabwes befolkning en katastrofal situation på grund af hans mislykkede økonomiske politik og undertryrkning af enhver opposition.

Den tyske forbundskansler Angela Merkel havde på EUs vegne kritiseret Zimbabwes menneskerettighedspolitik, så derfor blev hun også omfattet i »firebanden«.

Selv om det lykkedes Robert Mugabe at stjæle billedet på afslutningen af det første topmøde mellem EU og de afrikanske lande samlet i Den Afrikanske Union, AU, forhindrede det ikke undertegnelsen af et fælles dokument om samarbejde på en række spørgsmål: Sikkerhedspolitik, klimapolitik og udviklings- og handelspolitik.

EU-planer blev afvist
Men det stod klart på topmødet, at der er en splittelse mellem de afrikanske lande, når det gælder forholdet til Europa, og hvad EU tilbyder af samarbejde.

Senegals præsident Abdoulaye Wade talte således på en række af de fattigste afrikanske landes vegne, da han skarpt angreb EUs planer om at afskaffe en række handelsprivilegier for samhandelen med Europa, der især tilgodeser de afrikanske lande, der som Senegal tidligere har været europæiske kolonier. EU insisterer på, at der skal være ens handelsregler for alle afrikanske lande.

Wade afviste på en række landes vegne at indgå sådanne aftaler, og han truede samtidig EU med, at Afrika i stigende grad vil rette sin opmærksomhed mod de voksende handelsforbindelser med Kina.

»Europa har allerede tabt konkurrencen,« erklærede Senegals præsident.

Imidlertid har en række østafrikanske lande sagt ja til de nye handelsaftaler med EU, og sammen med økonomisk stærke magter som Sydafrika og Nigeria danner de en anden fløj, der er mere opsat på et øget økonomisk samarbejde med Europa end på at tærske rundt i fortidens konflikter om kolonialisme.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener, at topmødet med Afrika har været en forholdsmæssig succes.

»Alene det at vi kunne mødes efter syv års afbrydelse blev betragtet som en lettelse på begge sider,« sagde han. Det sidste topmøde mellem Europa og Afrika fandt sted i 2000 i Cairo

EU og den Afrikanske Union stræber efter at holde deres næste topmøde i 2009 – også selv om den i øjeblikket 83-årige Robert Mugabe måske endnu en gang skal inviteres med.