Utvetydig Merkel slukker græsk håb: Vi sløjfer ikke gælden

Den tyske kansler afviser blankt, at det kan komme på tale at eftergive noget af grækernes enorme gæld. Samtidig understreger Merkel, at hun gerne vil beholde Grækenland i eurozonen.

Foto: TOBIAS SCHWARZ

Grækerne må betale de mange penge tilbage, de har fået i hjælpepakker - euro for euro. Sådan lyder den kontante melding fra den tyske kansler, Angela Merkel, skriver BBC.

»Jeg vil ikke overveje ny gældseftergivelse,« lyder den utvetydige melding fra Merkel til Hamburger Abendblatt.

»Der har allerede været frivillig eftergivelse af gæld fra private kreditorer - bankerne har allerede skåret milliarder af Grækenlands gæld,« tilføjer Merkel ifølge BBC til den tyske avis.

Samtidig understreger den tyske kansler, der har et noget blakket ryg blandt mange grækere for sin kontante linje, at hun gerne vil have, at Grækenland forbliver i eurozonen.

Grækenlands venstreorienterede Syriza-parti vandt sidste weekends græske valg med et valgløfte om at få halvdelen af landets enorme gæld afskrevet.

Finansministeren har tidligere sagt, at trojkaen bestående af Europa-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond, der fører tilsyn med den græske gæld, er »et råddent udvalg«, skriver BBC.

Finansminister Yanis Varoufakis har afvist at genforhandle vilkårene for hjælpepakken og tilbagebetalingen og er begyndt at tilbagerulle de økonomiske stramninger, der var en betingelse for den økonomiske hjælp.

Grækenland har fortsat en gæld på 315 milliarder euro - omkring 175 procent af bruttonationalproduktet.