Utilregnelige Trump fryder sig på årsdag for præsidentvalg

USA's præsident er historisk upopulær og kan ikke få sin politik igennem, men Donald Trump forbliver positiv. Rumænsk politis hjælper vil have erstatning på 160.000 kroner af Danmark for fængsling. Twitter fordobler nu tweetgrænsen for at tiltrække brugere. Vi har samlet nogle af de nattens vigtigste historier.

Et år efter valgsejren deler Trump amerikanerne i to lejre. Ifølge et gennemsnit af popularitetsmålinger fra hjemmesiden FiveThirtyEight.com er rigmanden fra New York historisk upopulær. Her demonstrerer sydkoreanere mod præsidentens besøg i landet. Reuters/Kim Kyung-hoon Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

8. november 2016 gik over i historien som en dag, hvor de fleste blev overrasket. Onsdag er det et år siden, at Donald Trump vandt det amerikanske præsidentvalg.

Et år efter valgsejren deler Trump amerikanerne i to lejre. Ifølge et gennemsnit af popularitetsmålinger fra hjemmesiden FiveThirtyEight.com er rigmanden fra New York historisk upopulær.

Kun 37,6 procent af amerikanerne mener, at præsidenten gør et godt stykke arbejde. 56,8 procent misbilliger præsidentens arbejde.

Alligevel betegner Donald Trump sig selv som en kæmpe succes.

Og valgdagen står som den største mærkedag for den amerikanske præsident og hans støtter.

»Det var en sejr, der har gjort mange mennesker rigtig glade,« siger Trump ifølge AP under et pressemøde med Sydkoreas præsident.

Også på sit besøg i Japan dagen før nævnte Trump sin sejr over Demokraternes Hillary Clinton. Her tog præsidenten æren for de stigende aktiekurser og den faldende ledighed i USA.

»Tallene er fænomenale siden valgdagen 8. november. Jeg har skåret ned på antallet af regulativer i stor grad. Ærlig talt, hvis jeg selv skal sige det, har jeg gjort det på et niveau, ingen før har formået,« sagde Trump.

Siden 8. november 2016 er Trumps popularitet faldet i den brede befolkning, men ingen kan benægte, at præsidenten stadig er hyperpopulær i visse kredse.

Trumps loyale støtter er af præsidenten benævnt »det stille flertal«.

Og præsidenten har før vist, at meningsmålinger kan undervurdere ham. Valgsejren i 2016 viste, at Trump er utilregnelig.

Det hjælper ham imidlertid ikke i Kongressen, hvor flere af hans partifæller har modarbejdet og udtalt sig negativt om ham.

Hidtil har det været svært for Trump at indfri sine vigtigste valgløfter. Opførelsen af en mur ved grænsen til Mexico har vist sig umulig at finansiere.

På samme måde har det ikke været muligt at rulle sundhedsreformen Obamacare tilbage og erstatte den med en ny reform, som Trump lovede.

Men på sin egen måde formår præsidenten alligevel altid at få rettet fokus mod sin dagsorden frem for sine nederlag.

Da endnu et forsøg på at rulle Obamacare tilbage glippede i Kongressen i september, talte Trump samtidig foran sine støtter om ligaen for amerikansk fodbold NFL.

Her opfordrede han holdenes ejere til at fyre spillere, der ikke ville stå op under nationalsangen.

Det sparkede en debat i gang, der ifølge NBC fik mere mediedækning end præsidentens nederlag i Kongressen. Det er bare et enkelt bevis på, at den utilregnelige Trump formår at sætte sin egen dagsorden.

/ritzau/

Rumænsk politis hjælper vil have erstatning for fængsling

Civil agent, der var udsendt af rumænsk politi, kræver 160.000 kroner af Danmark for uberettiget fængsling.

Holstebro. En rumænsk mand kræver 160.000 kroner i erstatning af Danmark for uberettiget fængsling.

Manden var varetægtsfængslet i 201 døgn, selv om han gjorde dansk politi opmærksom på, at han var udsendt som civil agent for rumænsk politi.

Myndighederne har hidtil nægtet erstatning, og det har fået den rumænske mand til at indbringe sagen for Retten i Holstebro, der behandler sagen onsdag.

Den opsigtsvækkende sag går tilbage til 2013.

Her blev der stjålet tre entreprenørmaskiner fra virksomheden Scantruck i Skive samt seks teleskoplæssere fra virksomheden Nicolaisen & Larsen A/S i Ulfborg.

Politiet kom på sporet af tyvene, og den rumænske mand og en anden person blev anholdt i Tyskland.

Den rumænske mand forklarede, at han var udsendt af sit hjemlands politi for at infiltrere et kriminelt netværk, der stjal maskiner i udlandet.

Dansk politi fik senere bekræftet af en repræsentant for de rumænske myndigheder, at manden var blevet udstyret med en telefon, og at han sendte sms'er til rumænsk politi.

Alligevel blev der gennemført en straffesag mod manden, og her blev han frifundet først af byretten og siden af landsretten.

Det fik manden til via sin advokat, Peter Hviid, at kræve erstatning af den danske stat for uberettiget varetægtsfængsling.

Men kravet blev afvist af både Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten.

De to myndigheder begrundede det med, at dansk politi ikke på forhånd var orienteret om agentvirksomheden.

Det næste kapitel i sagen skrives, når en en dommer ved Retten i Holstebro har taget stilling til erstatningskravet.

Sagen har i øvrigt også medført kritik af Rumænien på diplomatniveau.

Da sagen dukkede op i pressen, blev Rumæniens ambassadør i Danmark kaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Her modtog ambassadøren en opsang for, at rumænsk politi havde besluttet at iværksætte en hemmelig efterforskning på dansk jord uden tilladelse.

/ritzau/

Twitter fordobler tweetgrænse for at tiltrække brugere

Selskabet vil tiltrække flere og øge trafikken ved frem over at lade brugerne boltre sig på 280 tegn.

San Francisco. Det sociale medie Twitter vil fordoble længden på tweets, så brugere på den populære platform fremover vil få mulighed for at boltre sig med 280 tegn i stedet for de nuværende 140.

Det oplyste selskabet tirsdag.

Twitter håber herigennem at tiltrække flere brugere og booste trafikken på platformen.

»Vi udvider grænsen på tegn. Vi vil gøre det lettere og hurtigere at udtrykke sig for alle,« tweetede Twitter tirsdag.

Allerede i september testede Twitter den nye tweetgrænse på næsten alle sprog.

Ændringerne vil blive lanceret for alle sprog bortset fra japansk, koreansk og kinesisk, hvor den tidligere grænse aldrig har været et problem.

Twitter er sakket bagud i forhold til rivaliserende platforme målt på antallet af brugere. Derudover kæmper selskabet stadig med at gøre platformen til en profitskabende forretning.

Skeptikere er bekymrede for, at de nye ændringer vil gøre beskedtjenesten langsom.

Produktansvarlig hos Twitter Aliza Rozen oplyser dog, at de seneste test har vist, at de fleste brugere fortsat vil holde sig under de 140 tegn.

Twitter vil med den nye grænse sikre, at "alle mennesker i hele verden nemt kan udtrykke sig i et tweet", skriver hun i et blogindlæg.

»Vores mål er at gøre dette muligt, mens vi sikrer, at vi bevarer farten og det korte format, der gør Twitter til Twitter,« tilføjer hun.

I sidste måned oplyste Twitter, at selskabets underskud i tredje kvartal var blevet reduceret og antydede samtidig, at selskabet måske vil kunne rapportere et overskud for første gang i fjerde kvartal.

Ved samme lejlighed oplyste Twitter, at selskabet havde øget brugerbasen til 330 millioner på verdensplan, hvilket var i tråd med forventningerne.

/ritzau/AFP

New York giver genvalg til demokratisk borgmester

Bill de Blasio er klar til ny periode som borgmester i den amerikanske storby efter sejr over Trump-støtte.

New York. Demokraten Bill de Blasio er blevet genvalgt som borgmester i den amerikanske storby New York.

Det skriver flere amerikanske medier ifølge AFP.

Det bliver Bill de Blasios anden borgmesterperiode i USA's største by. Han har blandt andet nydt godt af indbyggernes store antipati for landets republikanske præsident, Donald Trump.

De Blasio har det seneste år været en af Donald Trumps mest åbenmundede kritikere.

Den 56-årige tidligere advokat fra Brooklyn slog sin republikanske modkandidat, 36-årige Nicole Malliotakis, der er en af Donald Trumps støtter.

Malliotakis, der er datter af en græsk far og en cubansk mor, har under valgkampen kritiseret de Blasio for at være ineffektiv.

De Blasio er som borgmester også blevet kritiseret for byens undergrundsbaner, der er i ringe forfatning og giver store forsinkelser for byens borgere.

Borgmesteren har dog understreget, at det er delstaten New York, der har ansvaret for undergrundsbanen og altså ikke bystyret.

Bill de Blasio har lovet, at han i sin anden borgmesterperiode blandt andet vil investere i billige boliger i New York, skriver nyhedsbureauet AP.

Derudover har han lovet at være fortaler for det store antal indvandrere og minoriteter, der har hjemme i storbyen.

Sejren kom aldrig i fare for den siddende borgmester. 65 procent af stemmerne var gået til de Blasio, da omkring 75 procent af stemmerne var talt op, skriver Reuters.

Det var et forspring på 35 procentpoint ned til hans republikanske modkandidat.

/ritzau/