Utilfredsheden ulmer i Moskva: Nu giver vælgerne Putin en kæberasler

En sommer fyldt med protester har blotlagt omfattende utilfredshed med Vladimir Putin og hans regering. Valgresultater viser, at Putin er i vanskeligheder i hovedstaden.

Ifølge statslige meningsmålinger er russernes tillid til Vladimir Putin lavere end nogensinde før. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

Den russiske præsident Vladimir Putin må være nervøs over udviklingen i Moskva denne sommer. Søndagens lokalvalg skulle have været en formsag. Men forud for valgene til flere lokale og regionale parlamenter i Rusland har hovedstaden højst overraskende oplevet de største demonstrationer mod præsidenten i årevis.

Og de umiddelbare valgresultater viser nu, at Putin og hans parti, Det Forenede Rusland, har modtaget et hårdt slag i Moskva.

Inden valget havde myndighederne forhindret flere af oppositionens største profiler i at stille op til valget i Moskva. Alligevel viser de første optællinger, at Putins parti går markant tilbage i hovedstaden.

Det Forenede Ruslands kandidater ser ud til at have vundet 24 af de 45 sæder i Moskvas duma, skriver mediet Politico. Det er en tilbagegang på 16 pladser i forhold de 40 sæder, som Putins parti sad på inden valget. 80 pct. af stemmerne er talt op.

Langt de fleste vælgere i Moskva valgte at blive hjemme, og valgdeltagelsen er på blot 20 pct. ifølge de officielle opgørelser, skriver Ritzau.

Kommunistpartiet har vundet 14 sæder i Moskva, mens centrumpartiet Retfærdigt Rusland har vundet fire sæder.

Lokal- og regionalvalgene i Rusland får sædvanligvis ikke den store opmærksomhed.  Men i løbet af sommeren voksede demonstrationerne mod Putin i Moskva sig bare større og større. Den 10. august samledes godt 50.000 mennesker i hovedstadens centrum til de største demonstrationer siden 2012.

10. august gik mere end 50.000 mennesker på gaden i protest mod, at adskillige oppositionskandidater havde fået afvist deres forsøg på at komme på stemmesedlen til søndagens lokalvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KOCHETKOV.

De blotlagde dybe frustrationer i den russiske befolkning. En forhøjet pensionsalder, stigende fattigdom og dårlig skraldehåndtering er blandt de emner, som har medvirket til en voksende utilfredshed med Putin og hans regering.

Både Putins og regeringens meningsmålinger har i løbet af 2019 været de dårligste i årevis. I maj nåede tilliden til Putin ifølge det statslige meningsmålingsinstitut VTsIOM sit laveste niveau nogensinde.

Oppositionens frontfigur, Aleksej Navalnyj – som selv blev anholdt for rullende kameraer under en af demonstrationerne – præsenterede de utilfredse vælgere for en strategi, der skulle ramme Putin: »smart voting«.

Konceptet gik ud på at få de utilfredse vælgere til at samle sig om den samme realistiske modkandidat til kandidaten fra Putins Det Forenede Rusland for at bryde regeringens magtmonopol.

Det medførte eksempelvis mange steder, at utilfredse vælgere – også de liberale – blev opfordret til at stemme på en kandidat fra kommunistpartiet.

I Moskva valgte Det Forenede Ruslands kandidater at stille op uden for partilisterne for at camouflere deres tilhørsforhold til Putins parti. Efter en sommer fyldt med utilfredshed mente de, at det kunne øge deres chancer for at blive valgt.

Endnu har hverken Putin eller Det Forenede Rusland kommenteret resultaterne i Moskva, som ikke er blevet officielt offentliggjort.

Ved en valgfest søndag aften lød det fra partiets generalsekretær, Andrej Turtjak, at Det Forenede Rusland »har vundet flertal i 11 af 12 lovgivende forsamlinger«.