Utilfredshed med Israels mega-regering

Størrelsen betyder noget. Mere end hver anden israeler er utilfreds med Israels nye regering, der har 30 ministre.

Det er mange ministre. Og så er de endda ikke alle repræsenteret på billedet her. Fold sammen
Læs mere
Foto: Baz Ratner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niccolo Machiavelli, faderen til magtpolitik, sagde, at den bedste måde at bedømme en leder på er at vurdere de folk, han omgiver sig med. En devise, der i den israelske befolkning foreløbigt ikke er faldet ud til den nye premierminister Benjamin Netanyahus fordel.

I en ny meningsmåling, som avisen Haaretz står bag i samarbejde med Tel Aviv Universitet, er mere end hver anden israeler - 54% - utilfreds med Israels nye regering, som Netanyahu fra det højrenationale Likud-parti præsenterede tirsdag aften.

Netanyahu har måttet strække sig langt for at få partier nok om bord i sin regering til at danne en bred koalition, frem for en snæver og skrøbelig højre-regering. Israels regering er derfor med 30 ministre, flere uden portefølje, og seks viceministre blevet større end nogensinde for at tilgodese alle parter.

Skeptiske over for ministre
Netanyahus koalitionspartnere består af arbejderpartiet Labor og flere højreorienterede, nationale og religiøse partier, blandt andet det religiøse Shas og det ultra-nationalistiske Israel er vort Hjem-parti. Kritikere mener de mange ministre er overforbrug af statens penge i en krisetid og mener en regering med så mange ministre vil være lidet handlekraftig.

Og offentligheden er stærkt skeptisk overfor nogle af Netanyahus valg til ministre.

Udenrigsminister Avigdor Lieberman, lederen af det ultra-nationalistiske Israel er vort Hjem-parti, modtager kun støtte fra en fjerdedel af de adspurgte. De fleste mener ikke, at den kontroversielle Lieberman burde repræsentere Israel i udlandet. Lieberman sidder imidlertid på 15 af parlamentets sæder, og Netanyahu frygtede, at han måske ville danne en koalition bag om ryggen på ham med midterpartiet Kadima og betalte ham derfor fyrsteligt med udenrigsministerposten.

Den nye finansminister Yuval Steinitz fra Likud, en filosofi-professor, der ifølge iagttagere får posten for sin mangeårige loyalitet overfor Netanyahu-familien, er heller ikke just populær: Blot 22 procent af vælgerne går ind for ham, mens 27 er imod. Mere end halvdelen af de adspurgte ved ikke, hvad de skal mene om Steinitz, fordi de ikke ved, hvem han er.