"Usynligt" fly bliver synligt

Stealth-flyvenes dage som usynlige på radarskærme er ifølge amerikanske efterretningskilder talte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De avancerede bombefly, som er kendt for at være "usynlige", vil snart kunne opdages af radarer, som Kina, Rusland samt flere europæiske og amerikanske virksomheder er ved at udvikle.

Det siger amerikanske efterretningskilder sent torsdag til det amerikanske tv-selskab ABC.

Det amerikanske flyvevåben råder over en større flåde af B-2 bombefly til 40 milliarder dollar (345 mia. kr.), der var i aktion første gang for to år siden i Kosovo-konflikten, og en samling noget ældre F-117 fly til seks milliarder dollar (52 mia. kr.).

Flyene, der går under samlebetegnelsen Stealth, har netop haft det særlige fortrin i krig eller konflikt, at fjendtlige radarsystemer ikke kunne afsløre dem i luften.

"Måske ender det med, at vi må lave vores Stealth-fly om eller tilføje støjsendere eller andre modforanstaltninger," siger en tidligere Pentagon-embedsmand.

Det teknologiske gennembrud, der gør det muligt at udvikle radarer, som kan spore Stealth-fly, er brugen af nye højhastigheds-computere. Disse kan identificere og sortere i radiosignaler, som brydes på flyenes overflade, og således fastslå flyenes eksistens og bane.

"Når det ikke længere blot er muligt (for fjenden, red.) at opfange disse signaler passivt, men også at overføre dem til egne militære enheder, så må måden, vi bruger flystyrker på, nødvendigvis ændres," siger den tidligere Pentagon-embedsmand til ABC.

Ritzau