Usikkerhed i Iowa fortsætter: Krigsveteranen og socialisten kæmper om førstepladsen

Mon Pete Buttigieg kommer til at »feel the Bern«? Med en snæver føring over Bernie Sanders begynder den tidligere borgmesters sejr i Midtvesten at se mindre og mindre overbevisende ud. Men hvad betyder det tætte ræs mellem de to vidt forskellige kandidater?

ARKIVFOTO: De nyeste resultater fra primærvalget viser en meget snæver føring til Buttigieg, med 26,2 procent af stemmerne, mens Bernie Sanders er lige i hælene på ham med 26,1 procent. Dette er med 97 procent af stemmerne talt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: AMANDA SABGA

Det nu snart tre dage lange primærvalg i Iowa har trukket tænder ud blandt de demokratiske præsidentkandidater og ikke mindst blandt vælgerne, som går i kødet på hinanden på Twitter.

Onsdag havde Pete Buttigieg et klart forspring i forhold til de andre kandidater. Men natten til torsdag er der sket drastiske ændringer. De nyeste resultater fra primærvalget viser en meget snæver føring til Buttigieg, med 26,2 procent af stemmerne, mens Bernie Sanders er lige i hælene på ham med 26,1 procent. Dette er med 97 procent af stemmerne talt op.

Jennifer Psaki, tidligere talsperson for Det Hvide Hus

»Det burde få Demokraterne til at stille spørgsmålstegn ved deres prognoser.«


Onsdag førte Buttigieg ellers noget mere overbevisende over Sanders og de resterende kandidater.

Sanders stod også i denne situation tilbage i 2016, hvor han endte med et snævert tab i Iowa med 0,3 procent til Hillary Clinton.

Hvad har en socialist og en ung veteran tilfælles?
Den 78-årige senator, som mange kalder socialist, står i stor kontrast til Buttigieg med hans mere moderate politiske tilgang. Men begge kandidater har én ting til fælles: De ville være revolutionerende for amerikansk politik. Buttigieg som den yngste og første åbent homoseksuelle præsident og Sanders, som ville vende fuldstændig op og ned på det amerikanske system, vi kender i dag.

At de to vidt forskellige kandidater kan stå ansigt til ansigt, understreger da også den polarisering, der anses for at være i Det Demokratiske Parti lige nu.

»Det, at en ung homoseksuel borgmester fra en lille by i Midtvesten og en næsten 80-årig selverklæret socialist lader til at lede flokken ud fra det første primærvalg, burde få Demokraterne til at sætte spørgsmålstegn ved deres prognoser for, hvad partiet leder efter i en kandidat,« siger Jennifer Psaki, tidligere talsperson for Det Hvide Hus under Barack Obama, til AP News.

Nyt satellitsystem hjælper Sanders
De nyeste tal viser, at det kan have været til Sanders fordel, at man har foretaget en ændring i proceduren for Iowas primærvalg.

Bernie Sanders' støtter til caucus i Des Moines, Iowa.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER /REUTERS/Ritzau Scanpix.

Valget i Iowa foregår således, at vælgerne møder fysisk op på steder som skoler og gymnastiksale og afgiver deres stemme ved at stille sig i en bestemt gruppe. Denne tilgang har gjort det svært for mange at kunne afgive deres stemme på den store dag på grund af andre forpligtelser.

Men i år var det muligt at stemme via satellit, såkaldt satellite caucus, som tillod demokrater at stemme, uanset om de var i stand til at møde op fysisk. Satellitvalgene foregik i alt fra hospitaler inden for statens grænser til Glasgow i Skotland.

Ifølge Demokraterne i Iowa ville denne ændring hjælpe vælgere, som tidligere har været underrepræsenteret – netop dem som Sanders går efter.

Uanset hvad har det første primærvalg vist sig at være uforudsigeligt, og det kommer til at være tæt løb, helt indtil den sidste stemme er talt op.