Usbekistan begraver afdød leder lørdag

Usbekistans regering har officielt bekræftet, at landets leder gennem mere end 25 år er død.

Islam Karimov (til venstre) er død efter at have ledet Usbekistan i 26 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAMIL ZHUMATOV

Usbekistans regering bekræfter fredag, at landets præsident gennem mere end et kvart århundrede, Islam Karimov, er død, 78 år.

Regeringen meddeler i en erklæring, at Karimov vil blive begravet i sin hjemby, Samarkand, lørdag.

Afghanistans president Ashraf Ghani er blandt deltagerne i begravelsen.

Der var i mange timer usikkerhed om dødsfaldet. Det russiske nyhedsbureau Interfax skrev fredag eftermiddag, at den usbekiske regering havde bekræftet dødsfaldet, men det trak senere telegrammet tilbage og sagde, at det var "en teknisk fejl."

Der står ingen naturlig afløser klar for Karimov. Han har ingen sønner, og hans ældste datter, Gulnara, har ifølge BBC siden 2014 siddet i husarrest for at have modtaget bestikkelse.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, kondolerede Usbekistan på baggrund af uofficielle oplysninger om dødsfaldet, som kom fra diplomatiske kilder.

- Usbekistans præsident, Islam Karimov, er gået bort. Må Gud være ham nådig, og her i den tyrkiske republik deler vi det usbekiske folks smerte og sorg, sagde han på et tv-transmitteret regeringsmøde.

Karimov, der blev indlagt lørdag i kritisk tilstand, blev Usbekistans leder i 1989, mens det centralasiatiske land endnu var en del af Sovjetunionen. Han forblev på posten, da Sovjetunionen året efter opløstes.

Han var kendt som en autoritær og udemokratisk leder. Ingen af de valg, der blev gennemført under hans lederskab, blev af omverdenen anset for at være fair og frie.

Et af de mest berygtede optrin under Karimov var blodbadet i byen Andjan i 2005, hvor Karimov gav hæren ordre til at åbne ild mod politiske modstandere.

Officielt blev knap et par hundrede mennesker dræbt, men uofficielt døde op mod 1500 mennesker. Kritikerne hævder, at de døde blev kastet i massegrave.

Karimov blev født 30. januar 1938. Han blev opfostret på et børnehjem i Samarkand.

/ritzau/Reuters