USAs yndlingsfamilie vender blikket mod Riget i Midten

Et af amerikanernes mest åbenmundede og skamløse ikoner, The Simpons, får nu sine helt egne butikker. Og de første åbner – af alle steder – i Kina.

Familien Simpson har siden 1989 leveret underholdning og skarp satire til hele verden. Til marts åbner de første Simpsons-butikker– ikke i New York og Los Angeles, men i Beijing og Shanghai. Fold sammen
Læs mere

Det er en af den slags nyheder, hvor man fristes til at tro, at nogen har misforstået noget.

Den gule tegnefilmfamilie the Simpsons har i mere end et kvart århundrede taget TV-verden med storm med sin blanding af gak, falde-på-halen-komik og skarp politisk satire, som intet individ, firma eller nation kan vide sig sikker for. Serien er blevet så populær, at berømtheder og toppolitikere står i kø for at spille sig selv, og i sin tid i Det Hvide Hus sagde George Bush Sr. endda på åben skærm, at amerikanske familier skulle være mindre som the Simpsons og mere som en anden fiktiv familie, the Waltons.

Derfor er det så overraskende, at BBC nu kan citere kinesiske medier for, at verdens første Simpsons-butikker til marts slår dørene op – ikke i New York og Los Angeles, men i Beijing og Shanghai.

Homer, Marge, Bart, Lisa og lille Maggie Simpson kom først ind i de kinesiske stuer i begyndelsen af det nye årtusind, skriver BBC, men i 2006 forbød Kina udenlandske tegnefilm i den bedste sendetid. Den officielle forklaring var, at man var bekymret for, at populære tegnefilm fra primært Japan og USA helt ville fortrænge de mere traditionelle kinesiske tegnefilm, men flere kommentatorer mente dengang, at årsagen var at få begrænset Simpsons’ – for Kinas kommunistiske styre – kontroversielle budskaber.

Det uden tvivl bedst begavede familiemedlem, Lisa, er buddist og kæmper en glødende kamp for et frit Tibet, og på et tidspunkt ser man, hvordan der midt i Chinatown findes et Tibet Town, der er omgivet af pigtråd.

Åbenlyse fornærmelser til alle

I et af seriens mere famøse afsnit (dem er der ellers mange af) drager familien til Kina for at hjælpe en af Marges afskyelige søstre med at adoptere et kinesisk barn. Hvis man forestiller sig, at manuskriptforfatterne benytter lejligheden til at bygge bro mellem øst og vest, bliver man fælt skuffet:

Homer, der i modsætning til sin datter kendetegnes ved tumpens ligefremhed, siger blandt andet om Maos mumificerede lig, at han er som »en lille engel, der slog 50 mio. mennesker ihjel«. Og da familien går over Den Himmelske Freds Plads, passerer de et officielt skilt, hvor der står: »På dette sted skete der intet i 1989.«

I et kontrafaktisk afsnit får tilskuerne et blik ind i fremtiden, hvor Lisa er blevet præsident og kæmper med den enorme gæld, som hendes forgænger har akkumuleret ved at låne og låne fra de altdominerende kinesere. Hendes bror, den flabede Bart afværger USAs konkurs ved at få Kina til at forlænge lånet. Hvordan? Kinas repræsentant råber på dårligt engelsk »Du betale nu! Nu!«. Bart replicerer helt køligt: »Hvad er der sket med dig, Kina? Du plejede at være cool,« hvilket får kineseren til i samme ophidsede tonefald at råbe »hey, Kina stadig cool. Du betale senere! Senere!«

Siden 2014 har kineserne atter haft fri adgang til Simpsons, men foruden de åbenlyse fornærmelser (som alle altså må døje med, ikke blot kineserne) lader det til, at den amerikanske humor kan være svær at fange for mange kinesere. Serien er langtfra den mest populære i landet, men hvem ved, måske de nye butikker i Shanghai og Beijing kan være med til at bevare Kina cool fremover?