USA's udenrigsminister i asiatisk minefelt

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, er landet i Seoul, hvor den nordkoreanske trussel står øverst på dagsordenen. Hans første tur til Asien går til Japan, Sydkorea og Kina.

Den amerikansk udenrigsminister Rex Tillerson (tv.) og den sydkoreansk udenrigsminister Yun Byung-Se. Fold sammen
Læs mere
Foto: SONG KYUNG-SEOK /POOL

Tidligere i dag havde den amerikanske udenrigsminister mulighed for at se ind i fjendeland. Fra den sydlige side af den demilitariserede zone, der deler den koreanske halvø på midten, kunne Rex Tillerson spejde ind over Nordkorea. Militærregimet på den anden side af pigtråden og minefeltet udgør en konstant voksende trussel både for USA og for de amerikanske allierede i Japan og Sydkorea. På bare lidt over et år har Nordkorea testet to atombomber og adskillige missiltyper. Senest blev fire ballistiske missiler sendt afsted med retning mod Japan. De styrtede i havet få hundrede kilometer fra kysten, og var ifølge styret en øvelse i at ramme amerikanske baser i regionen. Ikke overraskende har Nordkorea derfor fået en helt central plads på agendaen under Rex Tillersons første besøg i Asien.

Det startede i Japan i onsdags, før turen gik til Sydkorea, mens Kina er sidste stop. I Tokyo lagde han afstand til de sidste tyve års amerikanske bestræbelser på at finde en løsning på Nordkorea-spørgsmålet. Alle forsøg på at sætte en stopper for Pyongyangs atom-ambitioner har slået fejl, og der er derfor brug for nytænkning, konstaterede han.

»I lyset af denne stadigt eskalerende trussel, er det klart, at en anden tilgang er påkrævet. En del af formålet med mit besøg i regionen er at udveksle synspunkter om en ny tilgang,« sagde den amerikanske udenrigsminister på et pressemøde i den japanske hovedstad. Hvilke ændringer USA har på tegnebrættet, afslørede han ikke noget om. Signalerne har været blandede fra Washington, hvor Donald Trumps udtalelser stikker i forskellige retninger. Han har tidligere givet udtryk for at være villig til at tale med den nordkoreanske leder Kim Jong-un, mens han kategorisk har afvist at tillade Nordkorea at udvikle langtrækkende missiler, der vil kunne ramme USA. Trump har derudover kritiseret Kina for at gøre for lidt for at lægge bånd på Nordkorea.

Men selvom Kina også er stærkt utilfreds med de nordkoreanske våbentest, er samarbejdsklimaet i Nordøstasien på frysepunktet. Siden den sydkoreanske regering i sommer besluttede at opstille et højteknologisk, amerikansk missilsystem, har der været kold luft mellem Seoul og Beijing. Det avancerede forsvarssystem vil kunne beskytte mod missilangreb fra Nordkorea, men bliver af Kina beskyldt for at styrke USA’s militære tilstedeværelse i Asien. Forsvarssystemet hedder THAAD, hvilket står for Terminal High Altitude Area Defence og er udviklet af den amerikanske våbenproducent Lockheed Martin. Det vil også kunne beskytte amerikanske militærbaser og dermed tusindvis af amerikanske soldater udstationeret i Asien og Stillehavsregionen.

De første THAAD-komponenter er allerede ankommet til Sydkorea. Men om de nogensinde bliver samlet og gjort operationelle afhænger af landets næste regering. Sydkorea befinder sig i et slags politisk vakuum, efter en forfatningsdomstol sidste uge besluttede at afsætte den nu forhenværende præsident, Park Geun-hye. Det skete efter afsløringer om hendes rolle i en omfattende korruptionsskandale.

I Seoul blev Rex Tillerson derfor mødt af ministre for en regering, der med stor sandsynlighed må afgive magten den 9. maj, hvor der afholdes valg. Oppositionen er storfavorit til at vinde, og det største oppositionsparti har kritiseret missilplanerne for at være blevet gennemtrumfet uden tilstrækkelig åbenhed i processen.

Allerede før Sydkorea og USA sidste år underskrev aftalen om at opføre THAAD-systemet, forsøgte Kina at presse regeringen i Seoul til at opgive planen. Det pres er de seneste uger intensiveret. Det har bl.a. ført til lukninger af sydkoreanske virksomheder i Kina og trusler om boykot i Kinas statsstyrede medier.

Den amerikanske udenrigsminister står derfor i en svær diplomatisk knibe, hvor han på den ene side skal overbevise Sydkorea om at fortsætte det militære samarbejde, samtidig med han har brug for kinesisk opbakning til at finde en fælles front mod Nordkorea.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina