USAs toldhammer rammer fransk vineksport med stor kraft

Frankrigs vineksport til USA styrtdykkede, efter at amerikanerne indførte øget told på nogle europæiske varer.

Den amerikanske import af franske vine faldt fra 130 millioner dollar i oktober sidste år til 57,1 million dollar i november sidste år. Det viser tal fra den amerikanske statistikbank US Census Bureau (Arkivfoto). Regis Duvignau/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det har ramt den franske vineksport hårdt, at USA i efteråret indførte øget told på en række europæiske varer.

Frankrigs viceudenrigsminister, Jean-Baptiste Lemoyne, fortæller fredag således, at den franske vineksport til USA styrtdykkede med 44 procent fra oktober til november sidste år.

Den øgede told blev indført den 18. oktober.

Det skete, efter at Verdenshandelsorganisationen (WTO) gav USA medhold i, at flere EU-lande har givet den franske flyproducent Airbus ulovlig statsstøtte. Det har skadet den amerikanske konkurrent Boeing.

Den franske viceudenrigsminister præsenterede fredag Frankrigs handelstal.

Han kalder faldet i vineksporten til USA for et »chok« for vinproducenter. Han tilføjer, at Frankrig har anmodet EU om at kompensere for deres tab.

Lemoyne oplyste ikke det samlede tal for fransk vineksport.

Ifølge den amerikanske statistikbank US Census Bureaus tal faldt den amerikanske import af franske vine fra 130 millioner dollar i oktober sidste år til 57,1 million dollar den efterfølgende måned.

Importen faldt en smule mere i december til 55,7 millioner dollar.

WTO's afgørelse i oktober kom efter en langvarig sag.

USA anklagede allerede i 2004 flere europæiske lande for at yde ulovlig støtte til franske Airbus. Statsstøtten gav ifølge USA den franske producent en uretfærdig fordel over for Boeing fra USA.

Ud over fransk vin var oste fra Italien og single malt-whisky fra Skotland blandt de europæiske varer, der blev ramt af den forhøjede told.

Også danske varer som blåskimmelost og pølser blev ramt.

/ritzau/AFP