USAs status i verden styrtdykker: Er aldrig målt lavere

Meningsmålinger fra hele verden viser, at USAs image er i forfald. Udlandet mener, at Donald Trump har håndteret coronakrisen forfærdeligt.

Donald Trumps anseelse er meget lille – ikke mindst i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix

Siden årtusindeskiftet har analysecentret Pew Resarch Center målt, hvordan udlandet ser på USA. Og aldrig før har meningsmålingerne været så negative som nu.

Friske meningsmålinger fra 13 lande – blandt andet Danmark – viser, at synet på USA er blevet kraftigt forværret, mens Donald Trump har været præsident.

Eksempelvis svarer nu blot 43 procent af de adspurgte personer i Storbritannien, at de har et positivt syn på USA. Tallet lå på 83 procent, da Pew foretog samme måling i 2000.

I Frankrig har 31 procent af de adspurgte et positivt syn på USA. Det matcher de hidtil mest negative målinger, som blev foretaget ved begyndelsen af Irak-krigen i 2003. Også i Tyskland når USAs image bundrekord. Her ser blot 26 procent af de adspurgte positivt på USA lige nu.

I Danmark ser 34 procent af de adspurgte positivt på USA. Lignende måling er ikke foretaget i Danmark tidligere, så der er intet historisk sammenligningsgrundlag.

Taber på coronakrisen

Målingerne viser, at især Europa har et meget negativt syn på Donald Trump.

I Storbritannien svarer 19 procent, at de har tillid til, at Donald Trump vil gøre »det rigtige i internationale anliggender.« I Tyskland ligger tilliden på 10 procent, mens den i Danmark måles til 13 procent.

Til sammenligning svarer 16 procent af de adspurgte danskere, at de mener, at Kinas præsident Xi Jinping vil gøre »det rigtige i internationale anliggender.«

USAs image synes at være blevet forværret af landets håndtering af coronakrisen.

Blot 15 procent af de adspurgte i udlandet vurderer, at USA har håndteret covid-19 godt, viser et gennemsnit. 74 procent svarer, at de mener, at deres eget hjemland har håndteret krisen godt.

Her viser målingerne også, at de adspurgte europæerne generelt har et positivt syn på, hvordan EU-landene har klaret sig gennem krisen, mens de adspurgte i Sydkorea, Japan og Australien har et mere negativt syn på, hvordan Europa har klaret sig.