USAs sorte flytter tilbage til Syden

De amerikanske sydstater fremstår ikke længere som et skræmmebillede for sorte amerikanere. Kraftcentrene i Syden boomer, og racediskriminationen er hastigt på retur.

Præsident Obama markerede i marts 50-året for overgrebene i Selma, Alabama. I dag udsættes sorte i Syden ikke for mere racisme end sorte i nord, og det får mange sorte til at søge mod rødderne. Foto: Saul Loeb Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Sorte amerikanere er begyndt at flytte tilbage til sydstaterne. Ikke kun for at finde tilbage til rødderne, men også fordi den økonomiske situation har ændret sig. De nordlige stater er med lukningen af de store industrier i Detroit og Chicago blevet fattigere, mens sydstaterne nu oplever et vist boom.

Millioner og atter millioner af sorte amerikanere flygtede nordpå igennem hele det 20. århundrede for at undgå den omfattende racisme, der var en realitet i Syden. Ku Klux Klan var stærke helt op i 1980erne, så nordlige industribyer som Chicago og Detroit var ikke alene tillokkende på grund af jobbene i de store virksomheder – de to storbyer rummede så store sorte samfund, at det her var muligt at holde racismen på afstand.

Men »flugten« tilbage til Syden skyldes ikke alene økonomiske forhold. Sydstaterne har ændret sig, og sorte udsættes i dag ikke for mere racisme end i nordstaterne. De forhadte Jim Crow-love, der herskede i Syden, og som i realiteten gjorde sydstaterne til et apart­heid­regi­me med adskillelse af sorte og hvide i skoler, uddannelsessteder, arbejdspladser og på alle offentlige steder, blev ophævet i 1965. Det er så lang tid siden, at de næsten er glemt.

Tilbage til det sorte kerneland

Amerikanske medier har på det seneste beskrevet den nye immigration. Netavisen Christian Science Monitor citerer John Gigie, lektor på University of Alabama i Tuscaloosa, for, at mange sorte gennem alle årene har bevaret en vis kontakt til sydstaterne gennem tilbageværende familie, og han peger derfor på, at de stadig har nære forbindelser til Syden.

»Det er ikke så meget et hjemland, de vender tilbage til. De vender tilbage til det kerneland, de i virkeligheden aldrig rigtigt har forladt,« siger lektoren til netavisen.

Dette gør sig især gældende for personer, der bliver pensioneret fra stillinger i nordstaterne, og som vælger at vende tilbage til Syden, som trods alt er en del af sorte amerikaneres historie. Men det gælder også unge, der søger mod Sydens boomende byer som eksempelvis Atlanta i Georgia, Houston og Dallas i Texas samt Raleigh i North Carolina – byer, hvor man oplever et vist økonomisk opsving.

Ifølge det amerikanske statistiske kontor er »indvandringen« fra nord til syd så massiv, at der i 2010 var en sort andel af befolkningen på 57 procent – den højeste nogensinde.

Også kurven for fattigdom knækker

Ifølge den amerikanske TV-station NBC er også fattigdomskurven fladet ud for de 16 stater, som udgør sydstaterne. Ifølge TV-stationen var forholdene sådan, at 44 procent af de sorte amerikanere i Syden i 1969 levede i fattigdom sammenlignet med 24,3 procent i den nordøstlige del af landet, 25,4 procent i Midtvesten og 25 procent i Vesten. Kurven er nu fladet ud, hvilket også betyder, at der i sydstaterne er bedre muligheder end nogensinde for at få job.

Internetsiden The Root har lavet et interview med en af de familier, der er vendt tilbage til Syden. Thomas Clark er pensioneret bankmand fra New York og har altid haft en drøm om at »flytte tilbage« til sydstaterne. Valget faldt på Charlotte i North Carolina. Og han er ikke alene.

»De fleste af de mennesker, jeg møder her, kommer fra et andet sted,« siger han til The Root.

Og det er især Sydens metropoler, der får glæde af de unge, nye immigranter fra nord, fordi der er økonomisk fremgang, og en sort middelklasse på vej op. Atlanta i Georgia er et godt eksempel på dette. Byen har for første gang flere sorte indbyggere end Chicago – selv New York mærker udflytningen af sorte amerikanere til sydstaterne.

Præsten Ronald Peters, som har forladt Philadelphia og nu er flyttet til Atlanta, siger til The New York Times, at det er forfriskende at bo et sted, hvor sorte amerikanere ikke er tynget af fortidens skygger, som man også var i Philadelphia i Pennsylvania.

»Når man tændte for TV, så var de sorte, man så, i lænker,« siger han til avisen.

»Atlanta er et typisk eksempel på et helt andet miljø. Vi sorte amerikanere har ikke bosat os i Atlanta, fordi vi er faret vild,« siger han til The New York Times.