USAs senat godkender stor milliardhjælp til Ukraine

Med den seneste pakke beløber USAs hjælp til Ukraine sig til i alt 382 milliarder kroner.

En tøjbamse sidder på en gynge i byen Kharkiv efter et russisk luftangreb. USA sender ny hjælp for omkring 280 milliarder kroner til Ukraine. Ricardo Moraes/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kongressen i Washington, D.C. kan ikke blive enige om ret meget, men én ting er de to fløje enige om:

Der skal hjælp og våben til Ukraine.

I dag har Senatet med et stort flertal på 86-11 vedtaget en enorm hjælpepakke på 40 milliarder dollar til Ukraine – omtrent 280 milliarder kroner.

Præsident Joe Biden ventes inden længe at godkende pakken med sin underskrift.

Hjælpen fra USA er militær, økonomisk og humanitær.

Den nye pakke indeholder blandt andet seks milliarder dollar, der skal bruges til at træne ukrainske soldater og forbedre deres udstyr.

Og ni milliarder dollar til at genopfylde Ukraines våbenlagre med mere ammunition og våben af den slags, som USA allerede løbende har sendt til frontlinjen.

Den militære hjælp består blandt andet af 18 haubitser-kanoner og 18 taktiske køretøjer, som kan trække dem. Dermed har USA i alt sendt 108 moderne haubitsere til Ukraine.

Støtten til Ukraine har opbakning langt ind i Det Republikanske Parti, som ellers nødigt samarbejder med Demokraterne om ret meget

»Hjælp til Ukraine er meget mere end velgørenhed,« siger den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell.

»Fremtiden for amerikansk sikkerhed og strategiske kerneinteresser vil blive formet af udfaldet af denne kamp,« sagde han inden afstemningen.

Med den seneste pakke har USA ydet hjælp til Ukraine for i alt 54 milliarder dollar i løbet af to måneder, skriver New York Times. Det svarer til 382 milliarder kroner.

Første pakke på 14 milliarder dollar kom i midten af marts, kun få uger efter at Rusland havde invaderet Ukraine 24. februar.

Præsident Biden har i flere uger presset på for at få en ny hjælpepakke på plads.

På Twitter takker den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, for hjælpen fra USA.

»40 milliarder dollar er et betydeligt amerikansk bidrag til genoprettelse af fred og sikkerhed i Ukraine, Europa og verden,« skriver Zelenskyj.