USAs senat ændrer regler og baner vej for konservativ højesteretsdommer

Republikanerne i USA's senat har knust Demokraternes forsøg på at blokere valg af meget konservativ dommer.

Den konservative Neil Gorsuch ventes udpeget til USA's højesteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS

Washington. Et flertal på 52 medlemmer af USA's senat har torsdag aften stemt for at ændre reglerne, så en højesteretsdommer kan godkendes med simpelt flertal.

Dermed afskaffer Senatet en mangeårig regel om, at der skal mindst 60 ud af 100 senatorer til for at forhindre, at en nomineret højesteretskandidat kan blokeres med en såkaldt filibuster.

Det baner vej for, at den meget konservative dommer Neil Gorsuch indsættes som ny højesteretsdommer. Han ventes at blive godkendt af Senatet fredag.

Regelændringen, der populært kaldes "atomløsningen", betyder, at Republikanerne fjerner Demokraternes mulighed for at stoppe udnævnelsen ved simpelthen at fortsætte debatten.

En filibuster indebærer, at senatorer kan blive ved at tale i timevis. Dermed kan de bremse en afstemning om en højesteretsdommer eller et lovforslag.

Det våben havde Demokraterne forsøgt at benytte sig af for at blokere for valget af Gorsuch. Dommeren er nomineret af præsident Donald Trump.

De nye regler betyder, at debatten om hans godkendelse bliver begrænset til 30 timer.

Dermed kan afstemningen om udnævnelsen af ham finde sted natten til lørdag dansk tid. Der er dog ikke officielt fastsat et tidspunkt.

Efter at den konservative dommer Antonin Scalia døde i februar sidste år, nominerede den daværende præsident, Barack Obama, dommer Merrick Garland til posten.

Republikanerne blokerede dengang for, at der kunne stemmes om Garland. De formåede at få valget af en ny højesteretsdommer udskudt til efter præsidentvalget i november sidste år.

Republikanerne behøver ingen demokratiske stemmer for at få godkendt Gorsuch. Dermed ventes afstemningen i Senatet fredag at ende med, at han får livstidsposten i den amerikanske højesteret.

/ritzau/Reuters