USAs opdaterede covid-19-retningslinjer peger på, at virussen smitter langt nemmere, end vi troede

Forskere er langtfra enige om, hvorvidt coronavirus kan smitte gennem luften. Nu har amerikanske sundhedsmyndigheder ændret retningslinjer, som anerkender luftbåren coronasmitte.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

De amerikanske sundhedsmyndigheder, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mener nu, at coronavirus kan spredes gennem luften og ikke kun ved dråbe- og kontaktsmitte.

Sundhedsmyndighederne, som mandag har opdateret deres covid-19-retningslinjer, skriver, at der stadig er størst risiko for smitte, når mennesker er i kontakt med hinanden, men at partikler, der spredes i luften, når en inficeret person trækker vejret, kan overføre virussen i luften.

Coronasmitte kan dermed opstå ved, at en person indånder luften på en restaurant, i et fitnesscenter eller et supermarked, hvor en covid-19-smittet person har været, lyder det i de opdaterede retningslinjer.

Den amerikanske virolog og direktør for de amerikanske sundhedsmyndigheder, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Dr. Robert Redfield mener stadig, at mundbind er »et af de mest effektive, magtfulde våben mod covid-19«. Det er på trods af nye udmeldinger fra sundhedsmyndighederne om, at virussen ikke kun er dråbe- og kontaktbåren, men også kan smitte gennem luften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix.

»Der er voksende beviser for, at luftbårne covid-19-partikler kan forblive i luften, bevæge sig rundt i luften og blive indåndet af andre mennesker, som er på længere afstand end to meter. Generelt øges denne risiko i indendørs miljøer, hvor der ikke er god luftventilation,« står der nu i de opdaterede covid-19-retningslinjer på de amerikanske sundhedsmyndigheder CDCs hjemmeside.

Forskere har udvist bekymring

Allerede i juli gik 239 forskere fra hele verden – herunder en række danske forskere – sammen om at underskrive et brev, som opfordrede verdenssundhedsorganisationen WHO til at anerkende, at coronavirus muligvis kan smitte gennem luften.

En af de danske underskrivere er forsker i indeklima og smittespredning ved Aarhus Universitet Torben Sigsgaard, som på det tidspunkt mente, at myndigheder verden over overså en vigtig del af covid-19-smitteårsagerne:

»Vi vil ikke skabe panik, men vi mener, at det er vigtigt at tage højde for, at virussen er i stand til at smitte over større afstande end den ene meter, som WHO holder fast i,« sagde Torben Sigsgaard til videnskab.dk

WHO offentliggjorde efterfølgende en rapport, som sandsynliggjorde, at coronavirus kan smitte gennem luften.

Nye retningslinjer

De amerikanske sundhedsmyndigheders opdatering af covid-19-retningslinjerne indeholder nye anbefalinger for, hvordan man beskytter sig selv og andre mod virussen.

Tidligere lød anbefalingen på, at »opretholde afstand på omkring 6 fod (1,80 meter), vaske hænder, rutinemæssigt rengøre og desinficere overflader samt bruge mundbind, når man er sammen med andre mennesker«.

Nu tilføjer de, at man »mindst« holder afstand på 6 fod, at folk skal hjemmeisolere sig, hvis de er syge og sørge for at bruge luftrensere til at reducere luftbårne bakterier indendørs.