USA's nye udenrigsminister har skyndt sig til Nato-møde

Han har kun været udenrigsminister i et døgn. Men Mike Pompeo er allerede fredag på plads i Nato i Bruxelles.

USA's nye udenrigsminister, Mike Pompeo. Fold sammen
Læs mere
Foto: VIRGINIA MAYO

USA's spritnye udenrigsminister, Mike Pompeo, deltager fredag i Natos udenrigsministermøde i Bruxelles.

Det har ellers længe været tvivlsomt, om Pompeo ville nå at komme med.

Først torsdag blev det nemlig officielt, at den hidtidige direktør for CIA afløser den mere moderate Rex Tillerson. Det skete, da det amerikanske Senat officielt godkendte Pompeo til jobbet.

Kort efter godkendelsen i Washington, tog Pompeo et fly med kurs mod Bruxelles.

Det er ifølge udenrigsministeren vigtigt for den amerikanske præsident, Donald Trump, at han deltager fredag.

»Det er der en god grund til. Det arbejde, som gøres her, er uvurderligt,« siger Pompeo.

USA sender et stærkt signal om, at alliancen er vigtig og har betydning, lyder det fra Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

»Jeg ser meget frem til at tale med dig om nødvendigheden af at tilpasse Nato til et mere krævende sikkerhedsmiljø,« siger Nato-chefen.

Under udenrigsministermødet ventes Pompeo blandt andet at følge op på et pres fra Trump om, at Nato-landene skal øge deres forsvarsinvesteringer.

For fire år siden gav medlemslandene et løfte om at arbejde i retning af at bruge minimum to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvaret inden for ti år.

I Danmark har det i år resulteret i, at Forsvaret skal have et 12,8 milliarder større råderum.

Det får det danske forsvarsbudget ifølge Finansministeriet til at stige til 1,3 procent af bnp - i modsætning til 1,17 som hidtil.

At Danmark fortsat er et tocifret milliardbeløb årligt fra at leve op til løftet om to procent, er dog ifølge den danske regering ingen grund til bekymring.

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der fredag er med til Nato-mødet, siger, at USA anerkender det danske bidrag.

»Det er mit indtryk, at amerikanerne har stor respekt for det, som Danmark gør, og hvor effektive vi er,« siger Samuelsen.

Det vigtigste er, hvordan man leverer, og hvad man leverer, lyder det fra den danske udenrigsminister.

»Og det, at vi har mistet 43 personer i Afghanistan, er noget, der noteres i USA. Det tæller højere end andet, der ikke gør så ondt. Det bliver bestemt bemærket,« siger han.

/ritzau/