USAs militær optrapper hjælpen til Filippinerne

Amerikanerne sender et stort antal skibe med helikoptere og landgangsfartøjer til katastrofeområderne i Filippinerne, hvor desperationen stiger blandt indbyggerne.

Ud over hangarskibet »George Washington« og fem krigsskibe, der er undervejs til Filippinerne, optrapper USA nu yderligere sin assistance og har beordret to store specialudrustede krigsskibe af sted fra deres base i Japan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kennedy, Liam, MCSN

FILIPPINERNE: USA, der har hangarskibet »George Washington« og fem krigsskibe undervejs til Filippinerne, optrapper nu yderligere sin assistance og har beordret to store specialudrustede krigsskibe af sted fra deres base i Japan.

Skibene medbringer landgangsfartøjer, der kan sejles ind til kysterne med forsyninger og landsætte amfibiekøretøjer til brug på landjorden. Et tredje skib holdes ifølge AFP klar til indsættelse, hvis det bliver nødvendigt.

Det amerikanske militær kommer dermed til at spille en hovedrolle i arbejdet med at få nødhjælp ud til de flere end ti millioner indbyggere, som er berørt af tyfonen Haiyan, der har dræbt et endnu ukendt antal tusinde mennesker og gjort mindst 673.000 hjemløse.

Hjælpearbejdet vanskeliggøres af ufremkommelige veje, som vil de amerikanske amfibiekøretøjer vil kunne forcere. Yderligere er et større antal amerikanske Humvee-jeeps undervejs fra Manila.

Alt imens hjælpearbejdet langsomt kommer op i gear, stiger desperationen blandt indbyggerne for at få adgang til fødevarer medicin og rent vand. De første rapporter om plyndringer med dødelig udgang er begyndt at dukke op, og det filippinske militær har måttet fyre varselsskud for at stoppe plyndringer i den hårdt ramte storby Tacloban.

Under en plyndring blev otte personer dræbt, da en mur i et ødelagt varehus væltede ned over dem.

Den spændte atmosfære og skyderiet forsinkede desuden en massebegravelse af ofre, der skulle finde sted i Tacloban.

»Vi var færdige med massegraven, de døde var læsset på lastbiler, men så opstod der skyderi, og vi måtte afbryde,« siger borgmester Alfred Romualdez, til AFP.

Ifølge rapporter fra byen ligger der stadig mange lig i gaderne, hvor de udgør en trussel mod sundheden.

Redningsmandskab er endnu ikke nået frem til alle katastrofeområder i det vidtstrakte filippinske ørige, så derfor er der endnu ikke noget overblik over omfanger af ødelæggelser og behovet for nødhjælp.

»Situationen i Tacloban er helt klart rystende, men vi er også stærkt bekymrede for situationen på de fjernliggende øer. Der er mange af dem, og jeg frygter der vil gå uger før vi har et klart billede,« siger Patric Fuller, der er talsmand for Røde Kors, til AFP.

»George Washington« medbringer ud over almindelige fly også en flåde af helikoptere, lige som det er tilfældet med de medfølgende krigsskibe, og den ansvarlige general, Paul Kennedy, har desuden bedt om, at få flere af de avancerede Osprey-fly, der er hybrid mellem en helikopter og et almindeligt fly, hvor vingerne kan vippes og propellerne fungere som rotorer som på en helikopter.

Fordelen er, at flyet kan lande næsten hvor det skal være, og ikke er afhængig af en landings- eller startbane.

Som et billede på tragedierne efter tyfonen beskriver Reuters, hvordan en mor, Maricel Cruz, forstenet sidder på en bænk på et hospital i Tacloban. Svøbt i en sort jakke knuger hun stadig liget af sin fem måneder gamle datter, der i følge Reuters befinder sig i et forstadie af forrådnelse.

Barnet var syg, inden tyfonen fredag ramte byen. Efter den var stilnet af, begyndte Maricel Cruz at lede efter medicin til datteren, men fandt ikke noget. Datteren døde af kramper, fortæller moderen og tilføjer:

»Ingen hjælper os.«