USAs mest forhadte mand: Sådan scorer man kassen på de syge

ABC kalder ham »den mest hadede mand i Amerika«, og Martin Shkreli er da også kapitalisme for viderekommende. Han satte prisen for en livsvigtig pille op med 5.000 pct., fordi »jeg spiller for at vinde«, som han sagde.

Martin Shkreli spiller efter eget udsagn for at vinde, og han var hverken plaget af skrupler, da han satte prisen for medicin mod livstruende parasit-infektioner op fra 13,50 til 750 dollar, eller da han offentligt tilsvinede dem der kritiserede ham for det. Men glubskheden synes nu at give bagslag for den »stolte kapitalist«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gordon Gekko gjorde det let at hade brutal-kapitalismen. Han var så sygeligt optaget af penge og sig selv, at brede seler og kursspekulation blev usexet.

Men Gordon Gekko og »Wall Street« var film, og virkeligheden er mere kompliceret – er den ikke?

Ikke altid. For virkeligheden har Martin Shkreli, og han er den slags, som kan give Enhedslisten et ekstra kredsmandat. Han er en 32-årig spekulant, som er gået ned med en række firmaer og løber slalom mellem sagsanlæg, og som nu forsøger sig i medicinalbranchen. Sidste år købte hans firma rettighederne til produktet Daraprim, som er på WHOs liste over »essentiel medicin,« som alle lande og patienter skal have adgang til. Daraprim er en pille mod toxoplasmose, en parasit-infektion, som er livsfarlig for gravide, småbørn og personer med immundefekter, f.eks. patienter med AIDS.

Og nu skulle der laves penge på Daraprim. Det koster én dollar at producere en pille, som indtil for nylig blev solgt for 13,50 dollar i USA. Men Martin Shkreli hævede prisen til 750 dollar – en stigning på over 5.000 pct. Prisstigningen ville betyde, at en gennemsnitlig behandling med Daraprim ville koste 634.500 dollar for en voksen.

En stolt kapitalist

Hvorfor han hævede prisen? Var der en god grund til det? Nej. Han hævede prisen for at tjene flere penge, og da kritikere kritiserede ham, svarede han med en eftertrykkelighed, som ville have gjort Gordon Gekko glad.

»Jeg er en stolt kapitalist. Jeg spiller for at vinde,« skrev han i et tweet til én kritiker, og en anden fik at vide, at han var »en idiot«.

Men kan en anløben spekulant som Shkreli bare købe en livsvigtig medicin og behandle den som en kontantautomat? I USA – ja. Bush-regeringen gennemførte en lov, som betød, at industrien selv kunne fastsætte sine priser, og at myndighederne med få undtagelser skulle betale. I 2012 lancerede et lille firma f.eks. en hepatitis-pille til 1.000 dollar stykket. Ingen kunne gøre noget, og i andet halvår af 2014 tjente firmaet over syv mia. dollar på pillen, skriver Vox.

Så Martin Shkreli kunne have fastholdt sin pris – men undervejs gjorde han sig selv til et perfekt monster. Han var så ubehagelig og offentlig over for sine kritikere, hans fortid var så broget, og han var så glubsk i sin kapitalisme, at hans plan eksploderede i hovedet på ham. Hillary Clinton buldrede mod ham, Donald Trump kaldte ham »en forkælet møgunge« og ABC News kaldte ham »den mest hadede mand i Amerika«, og flere medier kunne fortælle, hvordan han var under efterforskning for svindel og sagsøgt for 65 mio. dollar.

For meget for meget

I en strid med en kollega havde han også opsøgt kollegaens mindreårige børn online og fortalt en af dem: »Du skal vide, at din far er en slem mand«.

Gawker fandt hans profil på et datingsite, og her løj han, at han havde opfundet medicin, som kunne frelse verden, og at han var en menneskeven.

Han var så meget for meget, at selv medicinalbranchens trofaste politiske støtter begyndte at tale om, at der var noget galt.

»Han kan blive katalysatoren for en sundhedsreform og en regulering af medicinalprisen,« skrev Vox.

Så natten til i går gik Martin Shkreli i sig selv. Han oplyste, at han vil sætte prisen ned, men ikke til hvor meget, han lukkede Twitter-kontoen og vil ikke sige mere til medierne.

Hans kapitalisme blev så rå, at han truede det uregulerede prissystem, som han lever af, og der er to måder at læse den udgang på. Tilhængere vil sige, at det beviser, at systemet fungerer, mens kritikere vil sige det modsatte: At Martin Shkreli er alt, hvad der er galt med systemet, og at amerikanernes sundhed er i lommen på Gordon Gekko.