USAs måske sidste slag for tostatsløsningen

USAs udenrigsminister John Kerry beskylder Israels regering for at være drevet af »ekstreme elementer« og for at underminere håbet for en tostatsløsning

Foto: PAUL J. RICHARDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: I en tale, der mest af alt bar præg af oprigtig bekymring for den israelsk-palæstinensiske konflikt, fremlagde USAs udenrigsminister John Kerry onsdag aften principperne for en eventuel aftale mellem Israel og palæstinenserne.

Hverken konfliktens problemstillinger eller principperne for en eventuel løsning er nye. De handler om israelsk tilbagetrækning fra Vestbreddens bosættelser, fastlægning af internationalt anerkendte grænser mellem Palæstina og Israel, samt løsning af det palæstinensiske flygtningeproblem og Jerusalems delte status som hovedstad for Israel og Palæstina.

Men det er første gang en amerikansk udenrigsminister har slået et så stærkt slag for to-statsløsningen på en så tydelig måde, blot 23 dage før en ny præsident og administration tager over i USA.

Talen kommer i kølvandet på den seneste uges skænderi mellem USA og den israelske regering. Skænderiet er opstået, efter USA undlod at bruge sin vetoret i FNs Sikkerhedsråd, da en resolution mod de israelske bosættelser blev vedtaget fredag i sidste uge.

Israels regering beskylder John Kerry og præsident Barack Obama for at have orkestreret afstemningen i Sikkerhedsrådet. En beskyldning John Kerry blankt afviste i sin tale.

I stedet sagde John Kerry, at den nuværende israelske regering er den mest højredrejede nogensinde, og at den styres af Israels mest ekstreme elementer.

»Det er destrategisk placerede israelske bosættelser, der gør en to-statsløsning umulig,« sagde John Kerry i sin tv-transmitterede tale fra Washington.

Han opfordrede den israelske regering til at vælge, hvorvidt Israel ønsker at være en demokratisk stat eller ej i fremtiden. I en samlet stat for jøder og arabere er der befolkningsmæssigt lige nu stort set lige så mange arabere som jøder mellem Jordanfloden og Middelhavet. Altså i de områder, der både omfatter det anerkendte Israel, Vestbredden og Gaza.

I talen understregede John Kerry, at status quo, eller manglende fremgang i fredsprocessen, er til fare for to-statsløsningen, fordi de driver parterne mod en et-statsløsning.

Uden at nævne navne i sin tale, citerede John Kerry en israelsk minister for at have bifaldet Donald Trumps valgsejr i november, med ordene: »Nu er det slut for to-statsløsningen«

John Kerry udtrykte i talen dyb forståelse for Israels sikkerhedsbehov og gentog, at Barack Obama er den amerikanske præsident, der har givet Israel det højeste beløb i bistand nogensinde.

Umiddelbart efter talen tweetede den israelske analytiker Anshel Pfeffer fra dagbladet Haaretz at »der er intet anti-israelsk over Kerrys tale. Det var en pro-israelsk og zionistisk tale. Han er kun uenig med Netanyahu om bosættelserne«

Yitzhak Herzog, den israelske oppositionsleder, tweetede efter talen, at »John Kerry har altid været en ven af Israel, og at han altid være det. Hans tale udtrykker oprigtig bekymring for Israels velbefindende og fremtid«

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, siger på et pressemøde onsdag efter Kerrys tale:

»Er det virkelig, hvad USAs udenrigsminister har at sige? Hele regionen brænder, og i løbet af en hel time angriber han det eneste demokrati i Mellemøsten.«

»Det er jul. Måske lægger John Kerry ikke mærke til det, men Israel er det eneste sted i Mellemøsten, hvor kristne har religionsfrihed. Det interesserer ham ikke.«