USA’s landbrugsministerium opfordrer ansatte til ikke at sige »klimaforandringer«

En række e-mails viser, at medarbejderstaben hos en enhed i USA’s landbrugsministerium opfordres til ikke at bruge ordet »klimaforandringer«.

USA’s landbrugsministerium opfordrer ansatte til ikke at bruge ordet »klimaforandringer« mens en ny rapport konkluderer at klimaforandringer hovedsageligt er menneskeskabte. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaforandringer er en kendsgerning blandt både forskere og den brede befolkning, men ansatte i USA’s landbrugsministeriums enhed for bønders landbevaring bliver alligevel bedt om ikke at bruge ordet. Derimod skal de referere til klimaforandringer med ordet »weather extremes« eller »vejr-ekstremer,« skriver The Guardian.

En række e-mails, som The Guardian er i besiddelse af, viser, at ministeren for jordbrug og sundhed, Bianca Moebius-Clune, foreslår andre ord til at erstatte »klimaforandringer«, som hører under »undgå«-kategorien for de ansatte.

Herunder er det også blevet forbudt for medarbejderne, at skrive om at »reducere drivhusgasser«, derimod skal den lidt mere snørklede formulering bruges: at »opbygge organisk jordbundsmateriale, øge effektivisering af brug af næringsstoffer.«

Forbuddet mod at bruge visse ord kommer efter Trump-regeringens indtog i Det Hvide Hus. Donald Trump har ved flere lejligheder vist sig skeptisk over klimaforandringer og har i et Twitter-opslag fra 6. november 2012 skrevet, at selve konceptet global opvarmning er skabt af kineserne for at gøre USA mindre konkurrencedygtig.

I Bianca Moebius-Clunes e-mails fra 16. februar i år skriver hun:

»Vi vil ikke ændre udformningen, kun måden vi snakker om det på – der er mange fordele ved at bruge kul, dæmpning af klimaet er en af dem.«

Ifølge en ny rapport om klimaforandringer, som stadig venter på godkendelse fra Trump-regeringen, er de sidste par århundreder de varmeste i 1.500 år. Det skriver The New York Times, som er i besiddelse af udkastet af rapporten.

»Beviser for klimaforandringer findes i overflod fra toppen af atmosfæren til bunden af havet,« står der i udkastet ifølge The New York Times.

Rapporten, som ikke er offentliggjort endnu, er udformet af videnskabsfolk fra 13 føderale agenturer.

Videnskabsfolkene redegør for, at den anslåede stigning i temperaturer vil være helt op til to grader i dette århundrede, og en sådan forskel kan få store konsekvenser for klimaet, der bl.a. kan betyde voldsommere hedebølger, storme og hurtigere nedbrydning af koralrev.

Rapporten kommer ifølge The New York times ikke med forslag til ændringer i politikken på området, men slår fast at menneskelige handlinger er den primære årsag til den foruroligende udvikling.

USA’s landbrug udgør en stor kilde til klimaforandringer og står for 15 pct. af landets samlede udledning af drivhusgasser.

Alligevel har Donald Trumps udnævnte chefforsker ved landbrugsministeriet, Sam Clovis, affejet forskning på klimaområdet som »skrot-videnskab«.

Den uforsonende tone overfor klimavidenskaberne kom ligeledes til udtryk 1. juni i år, da præsident Donald Trump meldte ud, at USA trækker sig ud af Paris-aftalen, der har til formål at holde den globale temperaturstigning under to grader.