USAs kritiserede udsending til Afghanistan forlader posten

Zalmay Khalilzad var nøgleperson i samtaler med Taleban. Nu forlader han posten efter USAs kaotiske exit.

USA's særlige udsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, forlader posten. Det sker, to måneder efter at Taliban-bevægelsen overtog magten i landet. Khalilzad (t.v.) ses her trykke hånd med Mullah Abdul Ghani Baradar, en af grundlæggerne af Taliban, efter at de havde underskrevet en fredsaftale i 2020. Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs udsending til Afghanistan, Zalmay Khalilzad, trækker sig fra posten. Det oplyser han det til arabiske medie Al Jazeera, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Khalilzad blev i 2018 udnævnt af daværende præsident Donald Trump til at være den amerikanske regerings særlige udsending til Afghanistan. Han blev dermed en nøglefigur i fredsforhandlinger med Taleban-bevægelsen.

Han er efter Talibans overtagelse af magten i Afghanistan i august blevet kritiseret for at have medvirket til en af de største diplomatiske fiaskoer for USA i nyere tid.

Det amerikanske militær havde sammen med vestlige allierede været til stede i Afghanistan i 20 år. Præsident Joe Biden havde lovet en »ordentlig tilbagetrækning«, der skulle afsluttes senest 11. september.

Men i stedet endte det med en kaotisk exit. Amerikanske statsborgere, deriblandt ansatte på ambassaden i Kabul, måtte i al hast evakueres sammen med tusindvis af afghanere, der havde arbejdet for det amerikanske militær.

Khalilzad var ifølge nyhedsbureauet AFP overbevist om, at det ville være muligt at skabe fred i Afghanistan.

Men den aftale, han fæstede sin lid til, viste sig at være katastrofal.

Det sagde den sikkerhedspolitiske ekspert Husain Haqqani fra tænketanken Hudson Institute, kort tid efter at Taleban havde indtaget hovedstaden Kabul og sat sig på magten i Afghanistan.

Ifølge Haqqani fortalte Khalilzad præsident Trump og dennes efterfølger, Joe Biden, at han kunne få en fredsaftale i stand. Men der var reelt tale om overgivelse. Både Trump og Biden har været stærkt opsatte på at få afsluttet krigen i Afghanistan,

»Han forhandlede dårligt og styrkede Taleban. Han gav udtryk for, at der ville komme en aftale om magtdeling i stand, selvom Taleban ikke havde til hensigt at dele noget overhovedet,« sagde Husain Haqqani i august til AFP.

Selv forsikrede Khalilzad flere gange, at »Taleban er klar til et drøfte et kompromis«. I april sagde den erfarne diplomat, at »frygten for en hurtig Taleban-overtagelse af Kabul er uretmæssigt pessimistisk.«

Ifølge CNN vil Tom West, der er USAs viceudsending til Afghanistan, overtage Khalilzads post.

/ritzau/