USAs konservative tager en elefantrunde

»Republikansk« landsmøde starter i dag, og kandidaterne vil appellere til konservative værdier.

Sarah Palin vil også i år tale til deltagerne på det konservative landsmøde i USA, og hendes letforståelige pointer vil igen i år sikre hende stort bifald fra de mange tusinde græsrødder. Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Når det konservative USA i dag og i morgen holder landsmøde lidt uden for Washington D. C. med tusindvis af deltagere, er det af en eneste grund. CPAC – Conservative Political Action Conference som det kaldes – ser det som sin fornemste opgave at holde Det Republikanske Parti på rette konservative kurs, og især republikanske politikere og medlemmer af Tea-Party-bevægelsen vil deltage i mødet for at vinde især de mange deltagende græsrødders støtte .

Det er med vilje, at det hedder et konservativt årsmøde, for det ikke bare er et republikansk møde. Det traditionelle møde, der har været holdt i mere end 40 år, er samlingspunkt for det konservative USA, der har sat hinanden stævne for at sikre konservatismens overlevelse. Og kedeligt bliver det ikke. Flere tusinde republikanere og især medlemmer af Tea-Party-bevægelsen dukker op for at finde et fælles konservativt ståsted i et USA, hvor arrangørerne hævder, at de konservative værdier er trængt af en demokratisk præsident, der er i gang med at omdanne USA til en socialistisk velfærdsstat efter skandinavisk model.

Der vil blive holdt velpolerede taler fra mere end ti af de politikere, man regner med stiller op ved det kommende præsidentvalg i 2016.

Floridas tidligere guvernør Jeb Bush kommer. New Jerseys guvernør, Chris Christie, selvfølgelig også, selv om han visse år har været bandlyst, fordi han efter orkanen »Sandy« midt i den forrige præsidentvalgkamp roste Barack Obama for hans indsats. Og så de mere markante kandidater med farve og med enten et konservativt eller et libertariansk syn på politik som f.eks. senatorerne Ted Cruz fra Texas og Rand Paul fra Kentucky. De to høster normalt enorme bifald fra en række græsrødder, som ikke synes, at det er morsomt at høre på en Jeb Bush eller på en Chris Christie. For Bush og Christie har begge en række mere udglattende meninger om tilværelsen og toner ikke nødvendigvis rent flag, som de to andre plejer at gøre det.

Palins publikum

Og så er der Alaskas tidligere guvernør og tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin, som er selvskreven. Sidste år stod folk op og klappede og hujede, da hun leverede den ene forfærdelige sandhed efter den anden – ufiltreret. Men folk elsker det. Og hendes taler rammmer præcist de græsrødder, der er flest af på konferencen. Og hendes taler bliver citeret vidt og bredt, som da hun i 2013 blandt andet kom med denne bemærkning om præsident Obama:

»Hr. præsident. Vi indrømmer det. Du vandt. Og gå så væk fra teleprompteren og gør dit arbejde« – en direkte henvisning til Obamas mange taler, hvor han scorer sine politiske point, men i republikansk optik ikke gør et godt arbejde, når det drejer sig om at stå i spiden for store ændringer i det amerikanske samfund.

Men de fleste vil koncentere sig om de seriøse præsidentkandidater som Jeb Bush, Scott Walker fra Wisconsin og Chris Christie, som alle vil forsøge at vinde de konservatives hjerter, men samtidig være påpasselige med ikke at gå linen helt ud som Palin og Ted Cruz gør det på konferencen. For de ved næsten med sikkerhed, at de efterfølgende vil blive konfronteret med det, de mener. For de vil komme til at ligge i spidsen, når Republikanerne skal vælge deres præsidentkandidat i 2016.