USA's Kongres vil straffe kinesere for uighur-undertrykkelse

Trump ventes at underskrive et lovforslag, som retter sig mod embedsmænd ansvarlige for uighur-undertrykkelse.

Politimænd står vagt uden for Kongressen, mens lovgivere gør klar til at stemme under nyt system med stedfortrædere. Tom Brenner/Reuters Fold sammen
Læs mere

Washington D.C.. Repræsentanternes Hus har stemt for et forslag om sanktioner mod kinesiske embedsmænd, som er ansvarlige for undertrykkelse af uighurer i Kina.

Det står fast sent onsdag aften dansk tid, hvor 413 har stemt for forslaget, og én har stemt imod.

Afstemningen var historisk, da det var afstemning med et nyt system, hvor fraværende kongresmedlemmer kan få andre til at stemme for dem på grund af afstandskrav under coronakrisen.

Da forslaget allerede er vedtaget i Senatet, skal det nu blot godkendes i Det Hvide Hus.

Her ventes præsident Donald Trump ifølge Kongressens embedsmænd at underskrive loven.

Den vil tvinge præsidentens administration til at indføre sanktioner på grund af undertrykkelsen af det muslimske mindretal i Kina.

Lovforslaget retter sig særligt mod embedsmænd i Xinjiang-provinsen i Kina.

Det udpeger regionens sekretær i Kommunistpartiet, Chen Quanguo, der også er medlem af Kinas magtfulde politibureau, som ansvarlig for grove krænkelser af menneskerettighederne.

- Kongressen har sendt en klar besked til den kinesiske regering om, at den ikke kan handle straffrit, siger den republikanske senator Marco Rubio, der havde presset hårdt på for lovforslaget.

Forholdet mellem den republikanske præsident og Beijing er blevet mere og mere anspændt de seneste uger.

Trump har blandt andet beskyldt Kina for at forværre coronaviruspandemien.

Både i Senatet og Repræsentanternes Hus er lovforslaget blevet vedtaget med et overvældende flertal, som er stort nok til at underkende ethvert muligt veto.

Loven opfordrer også amerikanske virksomheder i Xinjiang-provinsen til at sikre, at der ikke indgår "tvungen arbejdskraft" i deres forsyningskæder.

- I dag tager USA med overvældende støtte fra begge partier lovgivningsmæssige skridt til at modvirke Beijings forfærdelige menneskerettighedsovergreb mod uighurerne, siger lederen af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

FN anslår, at omkring en million muslimer tilbageholdes i lejre i Kina.

/ritzau/Reuters