USAs kæmpebombe har kostet langt flere IS-jihadisters liv end først antaget

Dødstallet lød først på 36 dræbte, efter at USA har anvendt kæmpe bombe i Afghanistan. Det tal er nu steget.

Foto: NOORULLAH SHIRZADA og Department of Defense.
Læs mere
Fold sammen

Den kæmpe bombe, som USA har anvendt mod Islamisk Stat (IS) i Afghanistan, har krævet langt flere dødsofre end først antaget.

Fredag lød meldingen fra det afghanske forsvarsministerium, at 36 militante fra IS mistede livet. Nu oplyser lokale myndigheder, at bomben dræbte 92 IS-jihadister.

Guvernøren i Achin-distriktet, hvor bomben ramte, fastholder, at der ikke er civile eller soldater blandt de dræbte.

Sikkerhedseksperter oplyser, at Islamisk Stat har bygget deres tilholdssteder tæt ved civile bebyggelser.

Men ifølge den lokale regering var tusindvis af familier i forvejen flygtet fra området på grund af kampe mellem afghanske soldater og Islamisk Stat i de seneste måneder.

Bomben, hvis sprængkraft kun overgås af atombomber, blev kastet torsdag i Nangahar-provinsen i det østlige Afghanistan.

Bomben vejer inklusiv sprængstof 21.600 amerikanske pund, hvilket svarer til 9800 kilo.

Det er første gang, at USA anvender den enorme bombe. Fra nogle sider har der lydt kritik af, at USA bruger Afghanistan som en form for testområde for det meget kraftige våben.

Målet for angrebet var et tunnelsystem, som angiveligt benyttes af IS.

En lille del af Islamisk Stat, der ellers huserer i Irak og Syrien, har etableret sig i det østlige Afghanistan, hvorfra de har planlagt angreb mod den afghanske hovedstad, Kabul.

USAs præsident, Donald Trump, har betegnet angrebet som »meget, meget vellykket«. Men nogle iagttagere mener, at det er ude af proportioner, og at USA burde fokusere på Taliban, som udgør en langt større fare i Afghanistan.

»Trump-regeringen lavede en masse larm med denne bombe, men situationen på landjorden er den samme: Taliban fører fortsat et formidabelt og blodtørstigt oprør, mens IS i sammenligning er en biting,« siger analytiker Michael Kugelman fra tænketanken Woodrow Wilson Center i Washington.

/ritzau/AFP