USAs industri er nu så svag, at selv flåden er afhængig af kinesiske reservedele

USA arbejder på at mindske afhængigheden af kinesiske råvarer, teknologi og reservedele. Medicinalindustrien er et af problemområderne, men problemet er stort i mange brancher. Nu advarer USAs flådeminister om, at USA ikke selv er i stand til at lave reservedele til sine krigsskibe og er afhængig af udstyr og dele fra både Rusland og Kina.

Kinesiske droner er omdiskuterede i USA. Allerede for år siden stoppede amerikansk militær med at bruge dronerne fra blandt andet firmaet DJI. Men andre amerikanske myndigheder benytter dem fortsat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Dufour/AFP/Ritzau Scanpix

De har verdens største og stærkeste flåde.

Men amerikanernes evne til selv at holde deres skibe sejlende er nu så dårlig, at de er tvunget til at hente reservedele og teknologi i både Rusland og Kina.

Afsenderen på den for amerikanerne så chokerende besked, er ingen ringere end USAs flådeminister, Richard Spencer. Beskeden følges op af en direkte advarsel om, at amerikanernes evne til selv at producere det nødvendige udstyr er »skrøbelig«, som Richard Spencer udtrykker det.

USA håndhæver retten til at sejle i det sydkinesiske hav, selvom Kina forsøger at holde amerikanerne på afstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: US Navy/MC2 Erwin Jacob V. Miciano/Ritzau Scanpix.

USA afhængig af Kina

Beskeden blev leveret forleden i et interview med Financial Times og det er et emne, som ligger Richard Spencer nært.

»USA er i en konkurrence med de øvrige store nationer, og flere af dem dukker pludselig op som leverandører (til det amerikanske militær, red.), hvilket ikke er i vores interesse,« sagde Richard Spencer blandt andet til Financial Times.

Udfordringen for USA og dets militær er, at selvom man benytter amerikanske leverandører af militært udstyr og reservedele, har mange af dem kinesiske og russiske underleverandører. Og i praksis er USA ikke selv i stand til at selv at levere alle de nødvendige dele, hvorfor man risikerer at stå i en situation, hvor man ikke vil være i stand til at få nødvendige reservedele fra for eksempel Kina, hvis landet vælger at standse leverancerne.

Den amerikanske flåde er langtfra alene om at være indirekte afhængig af underleverandører som Kina. Det er blot få dage siden, at amerikanske myndigheder tog cirka 800 kinesiskbyggede droner ud af drift. Årsagen er, at man frygter, at de kinesiske droner, som blandt andet bruges i forbindelse med bekæmpelse af naturbrande og fastlæggelse af kortoplysninger, potentielt kan bruges af kineserne til at suge vitale oplysninger til sig.

Kinesiske droner er omdiskuterede i USA. Allerede for år siden stoppede amerikansk militær med at bruge dronerne fra blandt andet firmaet DJI. Men andre amerikanske myndigheder benytter dem fortsat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Dufour/AFP/Ritzau Scanpix.

Mange industrier ramt

Det er et billede, som gentager sig mange steder i den amerikanske økonomi. En betydelig del af den amerikanske produktionsindustri er blevet afviklet i løbet af de sidste årtier – en udvikling, som også har præget erhvervslivet i andre vestlige lande de seneste årtier. Virksomhederne er blevet globale, og et færdigt produkt udgøres ofte af dele fra adskillige kontinenter.

Det har ført til mere effektiv produktion, men også gjort, at langt hovedparten af industriproduktionen er afviklet og flyttet til billiglande som Kina. Et af de mest markante eksempler er inden for medicinalindustrien, hvor hovedparten af grundingredienserne i de vestlige farma-producenters produkter idag kommer fra Kina og ikke længere produceres i for eksempel Danmark eller USA.