USAs højrefløj har brændt sig på idolet med den ildsprudende X-factor

Et forlag har droppet en millionkontrakt for en selvbiografi, og Milo Yiannopoulos kommer alligevel ikke til at tale ved samme konference som Donald Trump efter anklager om at have sympatiseret med pædofili i en video på nettet.

Foto: HILARY SWIFT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milo Yiannopoulos lød for en gangs skyld en smule afdæmpet, da det blev oplyst, at han alligevel ikke skulle tale på samme møde som præsident Donald Trump i denne uge, og at hans forlag havde revet en bog-kontrakt i stykker, som det allerede havde givet ham en forudbetaling på omkring to millioner kroner for.

På Facebook og Twitter forsøgte den frembrusende stjernekommentator fra Breitbart News og »alt-right«-bevægelsen at forklare, hvorfor han var blevet fejlfortolket efter en video, hvor han talte om, at unge drenge kan have godt af et forhold til ældre mænd.

Yiannopoulos erklærede, at han »gentagne gange har udtrykt afsky over for pædofili«, men indrømmede, at han selv »delvist bærer skylden« for, at videoerne giver et andet billede.

»Jeg opfordrer ikke til ulovlig adfærd. Jeg siger udtrykkeligt på båndene, at jeg mener, at den nuværende lavalder er ’nogenlunde rigtig’. Jeg mener ikke, at sex med 13-årige er i orden. Da jeg nævnte tallet 13, talte jeg om den alder, hvor jeg selv havde min seksuelle debut,« lød en del af en fra ham usædvanlig lang opdatering på Facebook.

Yiannopoulos skriver videre, at han »i sin journalistiske karriere har afsløret tre pædofile«:

»Jeg skulle ikke have brugt ordet »dreng« – som homoseksuelle mænd ofte bruger til at beskrive unge mænd over den seksuelle lavalder – i stedet for »ung mand«. Det var en fejl. Jeg er helt sikkert skyldig i upræcist sprogbrug, hvilket jeg fortryder«.

Den 32-årige brite – med en britisk mor og en græsk far, der hurtigt forlod hustru og barn - som har skabt sig en karriere i USA i slipstrømmen fra Trumps vej til Det Hvide Hus, ytrer sig gerne i korte udbrud, skrevet i store typer bogstaver og med simple budskaber. Jo værre, jo bedre og jo større popularitet viste Breitbart-kommentarer med titler som »Fødselskontrol Gør Kvinder Utiltrækkende Og Skøre« samt »Ville Du Helst Have, At Dit Barn Led Af Feminisme Eller Kræft«.

Det sikrede ham ikon-status hos dele af USAs »alternative højre«-bevægelse, da ærkefjenden Hillary Clinton under sin valgkampagne henviste til kommentarerne som særligt afskyvækkende bevis for sine politiske modstanderes afstumpethed.

Men »Threshold Editions«-afdelingen af forlaget »Simon & Schuster« ville ikke være med længere, da udtalelserne om drenges seksualitet blev præsenteret på nettet og begyndte at skabe furore. Forlaget meddelte, at man alligevel ikke vil udgive selvbiografien »Dangerous« fra Yiannopoulos. Superprovoen var til sidst gået for langt.

Hvor langt Yiannopoulos er kommet med sine provokationer, kan man se ved, at han indtil sagen dukkede op, var tiltænkt en rolle som taler ved Conservative Political Action Conference. CPAC præsenterer på organisationens hjemmeside en lang og tungt besat talerliste til konferencen fra 22. – 25. februar, der omfatter Trump, vicepræsident Mike Pence, senator Ted Cruz samt præsidentens nærmeste rådgivere Stephen Bannon og Reince Priebus.

»Som følge af afsløringen af en stødende video indenfor de seneste 24 timer, der udtrykker støtte til pædofili, har American Conservative Union besluttet at tilbagekalde invitationen til Milo Yiannopoulos til at tale på Conservative Political Action Conference,« citerede Fox News fra en erklæring med den konservative organisations formand Matt Schlapp som afsender.

På sin Twitter-konto uddyber Schlapp erklæringen med, at den forklarende Facebook-opdatering fra Yiannopoulos »ikke er tilstrækkelig«.

Schlapp giver også med sin egen Twitter-besked en forklaring på, hvorfor dele af USAs konservative i den grad har omfavnet en britisk, åben homoseksuel, der sjældent har givet udtryk for andet end at være et løsgående oratorisk missil. En mand, som med racisitiske, kønsdiskriminerende og andre politiske, bevidst skraldespandsretoriske udfald tydeligvis kunne eksplodere hvert øjeblik.

Eller ikke eksplodere. I gamle dage, for sådan cirka halvandet år siden, ville de fleste amerikanske konservative sandsynligvis have grebet efter ildtangen, hvis de skulle røre ved Yiannopoulos. Nu er den britiske provokatør også en bærer af budskaber, som Trump gjorde til konservativt tankegods og fik til at fænge i en betragtelig, men tilsyneladende også ret klart afgrænset vælgerskare.

»Vi udsendte i første omgang invitationen med visheden om, at retten til at tale frit på universiteterne er en kampplads, hvor vi har brug for modige, konservative fanebærere,« skrev Schlapp i sit tweet.

Den beskrivelse kan Yiannopoulos godt passe ind i.

Han taler til unge, der måske er modtagelige for argumenterne fra Trumps og hans rådgiveres agenda, men som også gerne vil have del i den glimmer og offentlige X-factor, som unge med andre politiske holdninger får leveret af deres idoler. Yiannopoulos fik sin første opmærksomhed som effektiv ”troll” på nettet og senere som ildsprudende kommentator på netmediet Breitbart, men hans udseende og sans for flamboyant optræden fik snart et større potentiale frem i lyset.

En gennemgang af billeder af Yiannopoulos i de senere år er som at se en stylist i fuld gang med at forme den nye »boy-band« stjerne. Han er blevet kaldt »plakat-idolet« for ”alt-right” bevægelsen.

For nogle dage siden optrådte han i HBO-stationens liberale talk-show styret af TV-værten Bill Maher, og Fox News beskriver, hvordan flere af de øvrige gæster mistede besindelsen under de gentagne provokationer fra Yiannopoulos. Det var de rigtige modstandere på en »kampplads«, hvor konservative kunne se liberalt sindede kendte fra underholdningsbranchen blive udfordret og taget under behandling af deres egen stjerne.

Ikke alle kan lide det, men det er heller ikke målet. Som Schlapp forklarede det, er der brug for nogen til at udkæmpe et slag. Yiannopoulos sætter sindene i kog, og få ved bedre end Trumps politiske strateger, at når man opflammer modstanderne til kritik af ens holdninger, opildner man samtidig tilhængere til at stå sammen mod de andre, der mener, at de ved bedst.

Yiannopoulos’ »Dangerous Faggot« turne på universiteter og skoler i USA og Storbritannien har ført til aflysninger og heftige protester fra unge demonstranter. Avisen The Guardian beskriver, hvordan en planlagt tale i begyndelsen af februar på University of California, Berkeley blev aflyst, da en demonstration udviklede sig voldeligt, og nogle demonstranter angreb bygningen, hvor Yiannopoulos skulle tale.

»Jeg er blevet evakueret,« meddelte Yiannopoulos på Twitter.

»Jeg vil lade jer vide, når de faktiske omstændigheder bliver klarlagt. En ting, vi helt sikkert ved: Venstrefløjen er fuldstændig skrækslagen ved ytringsfrihed og vil bogstaveligt talt gøre hvad som helst for at forhindre den.«

Præsident Trump signalerede straks, at Yiannopoulos og begivenheden havde hans opmærksomhed, da han dagen efter den annullerede tale udsendte sin egen Twitter-kommentar:

»Hvis U.C. Berkeley ikke tillader fri tale og udøver vold mod uskyldige mennsker med en anden opfattelse – INGEN FØDERAL STØTTE?«

Provokationerne har bragt Yiannopoulos helt frem på den politiske scene. Nu er missilet eksploderet. De amerikanske konservative har trukket de brændte fingre til sig og skal prøve at få diskussionerne på konferencen til at dreje sig om alt andet end den seksuelle lavalder.

»Jeg har været igennem værre ting. Det her vil ikke få mig ned med nakken,« skrev Yiannopoulos tirsdag på et tweet.

Senere tirsdag har han bebudet at ville udtale sig til pressen foran kameraer i New York, hvor han både vil oplæse en erklæring og tage imod spørgsmål.

Det er kamppladsen, som Yiannopoulos kender bedst. I åben kamp mod sine modstandere i fuld offentlighed. Spørgsmålet er, om han fortsat har noget at skyde med, og om han kan forklare sig godt nok til at genvinde opmærksomheden fra sine mentorer i Det Hvide Hus.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien