USAs højesteret vil undersøge omstridt henrettelsesmetode

I flere tilfælde har en særlig giftblanding, som bliver brugt ved henrettelser, tilsyneladende været årsag til, at dødsdømte fanger har lidt en lang og smertefuld død. Højesteret i USA vil nu vurdere brugen af giftblandingen.

USA: Højesteret i USA har fredag sagt ja til at vurdere den omstridte giftblanding, som bruges til at henrette fanger i delstaten Oklahoma, skriver NBC News.

Efter flere henrettelser det seneste år er gået galt, og hvor fanger har udvist tegn på voldsomme smerter, vil domstolen nu se på, om brugen af giftstoffet strider mod forfatningen.

Richard Dieter, som er direktør i organisationen Dødsstraf Informationscenter (DPIC), der er imod dødsstraf, glæder sig over, at domstolen vil tage sagen op.

»Det kan godt være, at de kun fokuserer på, hvad Oklahoma gør, men det vil sætte en standard for alle stater. Det kommer til at udpensle, hvad der er tilladt, og hvad der ikke er,« siger han til NBC News.

For ni måneder siden fik Clayton Lockett, som var dømt for mord og voldtægt, den dødelige indsprøjtning, men der skulle gå 45 minutter, før han blev erklæret død. I de 45 minutter vred Lockett sig tilsyneladende af smerte. Det satte for første gang for alvor fokus den kontroversielle henrettelsesmetode.

I sidste uge udførte Oklahoma sin første henrettelse siden Lockett-hændelsen med den samme giftblanding, da voldtægtsmanden og morderen Charles Warner fik den dødelige indsprøjtning.

Det er specielt kemikaliet Midazolam, der er blevet kritiseret, fordi det ikke er godkendt af USAs føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA. Det er også Midazolam, der skal gøre den dødsdømte bevidstløs, men det har flere gange vist sig ikke at virke.

Sagen forventes afgjort af den amerikanske højesteret i juni.