USAs højesteret vil behandle klage mod Texas' abortlov

Højesteretsdommere har udsat beslutning om, hvorvidt loven i Texas skal suspenderes, mens sagen behandles.

USA's højesteret nåede fredag til enighed om at behandle indsigelser fra præsident Joe Bidens administration mod Texas' omstridte abortlov, som i praksis forbyder abort næsten fuldstændigt. Anna Moneymaker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs højesteret nåede fredag til enighed om at behandle indsigelser fra præsident Joe Bidens administration mod Texas' omstridte abortlov, som i praksis forbyder abort næsten fuldstændigt.

Højesteretsdommerne udsatte dog en beslutning om, hvorvidt loven i Texas skal suspenderes, mens de har sagen under behandling.

USAs regering bad tidligere i denne uge landets højesteret om at stoppe den nye lov i Texas.

Hvis loven bevares, vil den »opretholde den igangværende uoprettelige skade mod tusinder af kvinder i Texas, der nægtes deres forfatningssikrede ret«, mener præsident Joe Bidens regering.

Den tilføjer, at Texas' lov »tydeligvis« er i strid med både forfatningen og en skelsættende afgørelse fra 1973, den såkaldte Roe mod Wade, der sikrer kvinders adgang til abort.

Regeringens skridt mandag er det seneste slag i en længere krig om retten til abort i USA.

Sagen har været gennem flere domstole, der på skift har ophævet hinandens afgørelser.

Konkret beder regeringen nu højesteret om er at ophæve en appeldomstols beslutning. Appeldomstolen annullerede en afgørelse fra en dommer, som stoppede den omstridte lov fra Texas.

Tidligere har højesteretten med stemmerne 5-4 sagt ja til, at loven måtte træde i kraft. Den sag var indbragt af abortklinikker i Texas.

Texas' abortlov trådte i kraft 1. september, og den forbyder alle former for abort efter sjette graviditetsuge. På detidspunkt har mange kvinder endnu ikke opdaget, at de er gravide.

Loven anses for at være en af de mest strikse abortlove i USA, hvor flere delstater i de senere år har indført deres egne love på området.

Texas gør en undtagelse for abortstramningerne, hvis der er dokumenteret livsfare for mor eller barn. Men abort er ikke tilladt i tilfælde af voldtægt eller incest.

Desuden gør loven det muligt for almindelige borgere at sagsøge enhver, der hjælper en kvinde med at få abort.

Vinder man en sådan retssag, er man berettiget til mindst 10.000 dollar i kompensation. Det svarer til mere end 63.000 kroner.

Kritikere af loven mener, at det kan gøre abortmodstandere til dusørjægere.

/ritzau/Reuters