USAs dødeligste masseskyderi: Mindst 50 dræbt og over 400 såret i Las Vegas

Mindst 50 personer er blevet dræbt, og over 400 er såret, efter en gerningsmand søndag aften lokal tid åbnede ild mod tilskuere til en koncert i Las Vegas. Vidner beskriver, hvordan folk blev ramt af skud omkring dem, mens de søgte tilflugt.

Mindst 50 er døde og over 200 personer er sårede efter et skyderi i Las Vegas. Her bliver en såret båret mod en ambulance ved krydset mellem Tropicana Avenue og Las Vegas Boulevard. Ethan Miller/Getty Images/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ETHAN MILLER

Dødstallet efter et masseskyderi ved en countrymusikfestival i Las Vegas stiger. Nu meldes mindst 50 personer dræbt og over 400 såret, oplyser sherif for politiet i Las Vegas, Joseph Lambardo, ifølge The Guardian.

Dermed er angrebet det dødeligste masseskyderi i USAs historie, skriver The Guardian.

Det var tilskuere til musikfestivallen »Route 91 Harvest« ved spillebyens berømte hovedgade, The Strip, der var mål for angrebet.

Klokken 22.08 fik politiet de første meldinger om skud, og specialstyrker jagtede gerningsmanden, 64-årige Stephen Paddock, der kommer fra byen Mesquite 130 kilometer nordøst for Las Vegas. Cirka halvanden time senere blev han dræbt på 32. etage på Mandalay Bay Hotel og Casino, hvorfra han skød ned mod koncertgængerne på en plads på den anden side af gaden. Se grafik nederst i denne artikel.

»Vi fandt flere skydevåben i rummet, som han havde. Ifølge det, vi ved, var det rifler. Vi er ved at gennemsøge rummet. Vi har betjente på hans adresse, og vi vil også lave en ransagning der inden for kort tid,« siger sherif Joseph Lambardo på et pressemøde.

Han tilføjer, at der forestår en større efterforskning, som også FBI er blevet involveret i.

Gerningsmanden motiv er endnu ukendt. Politiet kalder ham en ensom ulv-type. Hans bekendte, en asiatisk kvinde ved navn Marilou Danley, var tidligere efterlyst, men hun er nu fundet.

Danskere i Las Vegas opfordres til at kontakte pårørende

Mange danskere har ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice været meget tæt på angrebet, og har man behov for krisehjælp, skal man kontakte sin rejseforsikring. Alternativt kan man ringe til Offerrådgivning på telefonnummer 0045 72217221, skriver Borgerservice på Twitter. Desuden opfordres danskere i Las Vegas til at kontakte pårørende og fortælle, at de er okay.

Der er endnu ingen meldinger om danske ofre, men amerikanerne har ikke overblik over alle ofrenes nationalitet, så det er for tidligt at udelukke.

TV 2 har talt med danske Malene Frejvald, der befinder sig i Las Vegas i en lille lejlighed på et hotel, hvor flere har søgt tilflugt. Hun fortæller, at koncerten fandt sted blot 150 meter fra hendes lejlighed, og at flere kom løbende ned ad deres vej, da skyderiet begyndte. Omkring 20 personer søgte tilflugt hos hende, og de fortæller, at skuddene kom fra en hotelbygning.

»De har oplevet, at der er blevet skudt fra Mandalay Bay og ned i mængden af mennesker. Og præcis hvordan og hvorledes ved vi ikke. Ikke udover, at vi havde en enkelt tilskadekommen, der var blevet skudt i foden,« fortæller hun ifølge TV 2.

»En fyr endte med at dø i mine arme«

Et vidne fortæller til ABC News, hvordan tilskuerne forsøgte at søge tilflugt under scenen, til de kunne komme væk. Han fortæller, at det først lød som fyrværkeri, men så blev han ramt tre gange, og folk søgte ned mod jorden.

»Det blev bare ved, og det var ret kaotisk. Mange personer blev ramt.. det tog et stykke tid at få dem ud, vi måtte have dem over hegnet og gemme os under scenen et stykke tid for at komme i sikkerhed. Endelig kunne vi flytte dem, og vi fik dem herud, og vi fik fire personer ind bag i en bil, men vi måtte vende om, fordi der var en gerningsmand på fri fod. Så fik vi endelig fat i en ambulance her og vi fik to fyre ind, og en fyr endte med at dø i mine arme, fordi han blødte,« fortæller han i videoen herunder:

Se billeder fra koncerten i Las Vegas her, og se en grafik over, hvor skyderiet fandt sted, og hvor gerningsmanden skød fra herunder:

Flere verdensledere har fordømt angrebet heriblandt vores egen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der på Twitter skriver, at han er forfærdet over skyderiet og sender sin dybeste medfølelse til ofre og pårørende.

USAs præsident, Donald Trump, skriver ligeledes, at hans tanker og sympati går til ofre og pårørende efter skyderiet: