USAs allierede i Syrien har taget to amerikanere til fange: De har kæmpet for Islamisk Stat

Mere end 2.700 udenlandske IS-krigere sidder i kurdiske fængsler. Men hverken deres regeringer eller fangevogtere gider at have dem.

På billedet her, der er taget i maj 2016, ses en gruppe mænd, som er blevet taget til fange af de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) for at have kæmpet for Islamisk Stat. Mens den syriske borgerkrig har stået på, har den kurdiske oprørsgruppe fængslet mere end 2.700 udenlandske IS-krigere. Nu er de bange for, at et tyrkisk angreb kan ende med at sætte fangerne fri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rodi Said

Mens USA har annonceret, at man vil trække amerikanske tropper ud af Syrien, har USAs allierede netop taget to amerikanske statsborgere til fange, som har kæmpet for Islamisk Stat.

Det skriver CNN.

Det er den kurdiske oprørsgruppe, de Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der i en pressemeddelelse fortæller, at gruppen har anholdt de to amerikanere, 34-årige Warren Christopher Clark og 35-årige Zaid Abed al-Hamid. De to er angiveligt blevet anholdt sammen med tre andre udenlandske IS-krigere.

Den amerikansk-ledede koalition har endnu ikke kommenteret tilfangetagelsen af de to amerikanske statsborgere, og SDF udtaler sig heller ikke yderligere om, hvad de tilfangetagne har i vente.

De to tilfangetagnes skæbne kan kompliceres yderligere, når præsident Donald Trump trækker de cirka 2.000 amerikanske soldater, som indtil nu har støttet SDF i området, ud af Syrien, skriver Washington Post.

For det første kan den amerikanske tilbagetrækning gøre det sværere for dem at blive udleveret til USA, som i forvejen bruger få kræfter på at få amerikanske IS-krigere hjem til retsforfølgelse. For det andet kan de have et tyrkisk angreb mod kurderne i vente.

Mere end 2.700 udenlandske IS-krigere sidder fængslet i kurdisk oprørskontrollerede områder. Men hverken deres egne regeringer eller fangevogtere vil have dem, har Washington Post tidligere skildret. Når de amerikanske tropper trækkes ud, frygter SDF, at et tyrkisk angreb kan ende med at sætte fangerne fri.

Mens Donald Trump har lovet en hurtig tilbagetrækning af alle de amerikanske soldater i Syrien, har hans nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, hen over weekenden modsagt ham. Han har lovet, at soldaterne ikke trækkes hjem, før Islamisk Stat er nedkæmpet, og Tyrkiet har stillet garantier for, at det ikke vil angribe kurderne i landet, skriver New York Times.

Det er ikke meget information, der er blevet offentliggjort om de to tilfangetagne amerikanere. De har angiveligt begge kæmpet for Islamisk Stat i Mosul i Irak, men er siden blevet taget til fange i Hajin i det østlige Syrien.

Warren Christopher Clark kommer fra Texas og har arbejdet som lærervikar i Houston, inden han flyttede til Saudi-Arabien og Tyrkiet for at undervise i engelsk, har NBC tidligere skrevet. Han konverterede ifølge Washington Post til islam i 2004 og er siden blevet radikaliseret online.

Det vides ikke, hvornår han rejste ind i Syrien.