USA viser sin hånd i Somalia

Først holdt USA sig i baggrunden og væltede islamisterne i Somalia via stedfortræderen Etiopien. Nu gør USA åbent og hårdt regnskabet op med de al-Qaeda folk, der bombede deres ambassader, og siden har skjult sig i Somalia. Men det løser ikke Somalias problemer.AF STEN JENSENInternational reporter på Berlingske Tidende

Måske troede USAs efterretningstjeneste CIA helt reelt, at den kunne betale flokken af warlords i Mogadishu for at nappe de al-Qaeda-folk, der stod bag bombningerne af amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, hvor 222 mennesker blev dræbt.

I så fald indkasserede krigsherrerne blot deres dollar. Varen blev ikke leveret. Og i sommer blev de i tillæg uden videre fejet af banen af De Islamiske Domstoles milits. Under alle omstændigheder blev støtten til krigsherrerne en fiasko for USA.

Nu er det islamisterne, der er på flugt, og blandt dem de mistænkte al-Qaeda-bombemænd. USA har både under optakten til - og under selve kamphandlingerne i Somalia af historiske årsager holdt en militær lav profil. Mareridtsscenerne i Mogadishu fra den mislykkede intervention i 1992-93 er stadig i frisk erindring i Pentagon.

Selvfølgelig har amerikanerne bistået med efterretningsmateriale og trænet officerer i den etiopiske hær, men da opgøret med islamisterne skulle tages, holdt de sig helt i baggrunden. I stedet lod de sig repræsentere per stedfortræder. Og det har indtil nu været en succes. For begge parter.MEN FRA AT have skjult sine kort viser USA nu sin hånd, eller rettere jernnæve i Somalia. Byer og lokaliteter i det sydlige Somalia er blevet angrebet fra fly. Og USA påtager sig i hvertfald ansvaret for et af angrebene, hvor et specialudstyret »gunship« direkte gik efter at slå tre mistænkte fremtrædende al-Qaeda-folk ihjel. De tre anklages af USA for at stå bag ambassade-bombningerne. Der har dog også været andre rapporter om luftangreb mod mål i det sydlige Somalia, men om de er udført af amerikanerne, eller etiopierne eller i fællesskab er uklart.

Det amerikanske hævntogt kan dog vise sig at være benzin på bålet i Somalia. De etiopiske styrker i Somalia er i forvejen upopulære på grund af de to landes historisk dårlige forhold. Og da USA hidtil kun har slået til fra luften og - så vidt vides - ikke har en eneste mand på jorden risikerer de etiopiske styrker i Mogadishu og andre byer at blive mål for en dobbelt vrede: Både blandt de der vil have dem ud af landet og blandt »hardliner islamisternes« tilhængere, der må se til, mens deres forkæmpere og al-Qaeda-forbindelser bliver elimineret af USA i det sydlige Somalia. De første angreb mod etiopierne har fundet sted i Mogadishu. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få dem erstattet med en fredsbevarende FN-styrke, som Sikkerhedsrådet allerede har givet grønt lys for.HER KAN DE SENESTE dages amerikanske aktioner dog også spille negativt ind. Lande, der påtænker at bidrage til styrken, kan få »kolde fødder« på grund af den vrede som udenlandske styrker vil blive mødt med.I Sikkerhedsrådets beslutning tales der om en afrikansk fredstyrke. Men tiltroen til at det vil lykkes den Afrikanske Union at få den stablet på benene og i et omfang, der gør den nogenlunde militært robust, er dalende.

Dens antal er fastsat til 8.000 mand - hvilket i parentes bemærket - er mindre end halvt så stor som den veludrustede multinationale FN-styrke, der i 1995 måtte forlade Somalia, fordi den ikke kunne dæmme op for det stigende og blodige kaos. Tilmed er problemet med en kommende - og nødvendig fredsstyrke, todelt.

EUs politiske chef, Javier Solana, udtrykte efter et møde med den nye FN-generalsekretær i mandags meget præcist den underliggende skepsis om realismen i en ren afrikansk fredsstyrke. Den Afrikanske Union er ikke i stand til at håndtere endnu en stor fredsmission. Og da styrken på papiret foreløbig kun er ugandisk - må man imødese, at FN bliver nødt til at udvide mandatet og åbne op for en bredere international fredsstyrke, lød hans konklusion. Hvorefter generalsekretær Ban Ki-moon konstaterede, at FN har 18 fredsmissioner kørende, der lægger beslag på 100.000 tropper. Målet er fuldt.